Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία, επηρέασε κσι επηρεάζει αναμφίβολα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τράπεζες της Ευρώπης με μεγάλα «ανοίγματα» βρέθηκαν να είναι εκτεθειμένες περισσότερο, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων σε περίπτωση επιδείνωσης των εργασιών ή του ενεργητικού τους. Στη σχετική λίστα που παρουσιάζει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, πρώτες στην κατάταξη βρίσκονται ιταλικές τράπεζες και συγκεκριμένα οι Credito Emiliano, Banco BPM, BPER Banca και Unione di Banche Italiane.

Τη σχετική μελέτη υπογράφει ο Eric Dor, διευθυντή οικονομικών μελετών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων IESEG στη Λιλ της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό δανείων προς τις βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης «οι ιταλικές τράπεζες έχουν σε πολλές περιπτώσεις χορηγήσει δάνεια προς τους πληττόμενους κλάδους  που είναι υπερτετραπλάσια των ιδίων κεφαλαίων τους (CET1), οπότε τα κεφάλαιά τους μπορεί να εξανεμιστούν».

Τι γίνεται με τις τράπεζες σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα;

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank στην Ελλάδα, η ισπανική Bankinter, η Hamburg Bank στην Γερμανία και η RCI στη Γαλλία είναι οι πιο “ευάλωτες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο είναι τόσο το εμπόριο (χονδρικής και λιανικήςε) όσο και οι τουριστικές υπηρεσίες, αλλά και τα logistics, η μταποίηση και η εστίαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here