Η κυβέρνηση επαίρεται για την μείωση των ποσοστών ανεργίας με τη βοήθεια του δραματικού brain drain και των συμβασιούχων του Δημοσίου Τομέα.

Στην πραγματική οικονομία, στον ιδιωτικό τομέα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζουν οι στατιστικές.

Αρνητικό “ρεκόρ” 18ετίας στην απώλεια θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας  σημειώθηκε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε την Παρασκευή, το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” περισσότερες ήταν οι αποχωρήσεις σε σχέση με τις προσλήψεις. Συγκεκριμένα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 229.959, ενώ οι αποχωρήσεις σε 350.046.

Όπως δείχνουν τα διαχρονικά στοιχεία, φέτος σε σχέση με πέρσι, καταγράφηκε μεγάλη “βουτιά” στο “έλλειμμα” του ισοζυγίου της αγοράς εργασίας, καθώς από “έλλειμμα” 98.420   (σ.σ. χαμένες θέσεις εργασίας) το 2017, φτάσαμε το 2018 σε “έλλειμμα” 120.087  (σ.σ.  χαμένες θέσεις εργασίας).

Το  ισοζύγιο, πάντως, στο 10μηνο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου παρέμεινε θετικό. Συγκεκριμένα οι προσλήψεις ήταν κατά 168.282 περισσότερες από τις απολύσεις.

Το “πλεόνασμα” αυτό είναι, επίσης, το μεγαλύτερο από το 2001.

Ωστόσο, πρέπει  να σημειωθεί πως φαίνεται ένα “φρενάρισμα” στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου απασχόλησης στο 10μηνο, σε αντίθεση με τη μεγάλη “βουτιά” στο “έλλειμμα” το ισοζυγίου απασχόλησης η οποία καταγράφεται σε μηνιαία βάση (σ.σ. Οκτωβρίου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here