Γράφει η «ξενοδόχος»
Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb -οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ενταχθεί στα γενικότερα μέτρα του ‘’lockdown’’ αφού, έστω κι αν έχουν μηδενική ζήτηση εντάσσονται στην κατηγορία των αστικών μισθώσεων- φαίνεται να είναι και αυτό ψηλά στην ατζέντα των τουριστικών φορέων, εν μέσω της αναταραχής και της κατάρρευσης της ζήτησης που έχει επιφέρει στον κλάδο η πανδημία του κορωνοϊού.
Στα μέτρα που κατατέθηκαν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την στήριξη του κλάδου περιλαμβάνονται και προτάσεις σχετικά με κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου ακίνητα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση να επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση, καθώς επίσης και εντατικούς ελέγχους της παραξενοδοχείας και των καταλυμάτων που λειτουργούν σαν ξενοδοχεία ενώ δεν είναι και λειτουργούν χωρίς αντίστοιχους υγειονομικούς όρους.
«Δε ζητάμε να μη λειτουργήσει η βραχυχρόνια μίσθωση», διευκρίνισε χαρακτηριστικά χθές στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
- «Αυτό που συνεχίζουμε και ζητάμε από το 2012 να υπάρξει επί ίσοις όροις μία μεταχείριση όλων των ‘’προμηθευτών’’ του τουριστικού προϊόντος. Πολύ περισσότερο τη δεδομένη στιγμή. Δεν μπορεί να μας απασχολεί το υγειονομικό σκέλος μόνο στα ξενοδοχεία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ίδια αντιμετώπιση σε όλους. Για παράδειγμα, το μέτρο του δήμου της Μαδρίτης πέρυσι, για την ξεχωριστή είσοδο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ».
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους η σειρά μέτρων που προτείνει το ΞΕΕ, αφορά το σύνολο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, μέρος του οποίου είναι τα τελευταία χρόνια και η βραχυχρόνια μίσθωση. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσοστό επί του συνόλου της αγοράς αντιστοιχεί σε ένα 10%.
- «Τα ξενοδοχεία (σ.σ. που σήμερα είναι κλειστά στο σύνολό τους έως το τέλος Απριλίου) θα κληθούν να ανοίξουν σε ένα περιβάλλον ξεκάθαρης υπερπροσφοράς, άρα θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι όροι, δίνοντας έμφαση σε όλες τις παραμέτρους».
Ειδικά στο θέμα των υγειονομικών όρων οι ξενοδόχοι θέτουν θέμα γενικών κανόνων καθαρισμού και απολύμανσης όπως και σε υγειονομικούς όρους λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος σερβιρίσματος πρωινού και γευμάτων, οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών – ξαπλωστρών σε παραλίες, ο προσδιορισμός ορίων χωρητικότητας στους χώρους των ξενοδοχείων κ.τ.λ..