του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Η κυβέρνηση νομίζει ότι θα «κλείσει το στόμα» των αγορών και κάθε αμφισβητία της «καθαρής εξόδου», παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά φιλόδοξο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής με τρομακτικού ύψους πρωτογενή πλεονάσματα.
Με απλά λόγια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει στις αγορές:
- «Αφήστε μας ήσυχους, εμείς έχουμε και θα έχουμε αρκετά λεφτά στην άκρη για να σας πληρώνουμε».
Κι αυτό είναι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης.
Τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι πλέον αρκετά.
Οι αγορές αλλά και οι θεσμικοί δανειστές της χώρας με τη συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων 8 ετών, έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε δημοσιονομικό.
- Μόνο με τη ριζική αναδιάρθρωση του Ελληνικού Κράτους και μια ανατρεπτική αλλαγή του οικονομικού παραγωγικού μοντέλου μπορούν να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.
- Για να γίνει αξιόχρεη μια χώρα πρέπει να παράγει πλούτο. Για να παράξει πλούτο πρέπει να προσελκύει επενδύσεις.
Τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δεν αποτελούν πλέον ζητούμενο.
Όσες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, όσες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών ή μειώσεις αφορολογήτου ορίου και να υποσχεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αγορές δεν πρόκειται να πεισθούν.
- «Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Το Ελληνικό Κράτος πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Ο τρόπος απονομής Δικαιοσύνης, η Δημόσια Διοίκηση, το συνολικό οικονομικό μοντέλο της χώρας πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα».
Η άποψη που -δήθεν τυχαία και συγκυριακά- διετύπωσε πριν 18 μήνες ο Πόουλ Τόμσεν ότι:
- «αν δεν αλλάξει το οικονομικό μοντέλο, η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει διψήφια τα επόμενα 21 χρόνια» συνοψίζει την άποψη των αγορών.
Με 1,5 εκατομμύριο ανέργους ούτε το Ασφαλιστικό ούτε το Φορολογικό Σύστημα της χώρας μπορούν να αντιμετωπισθούν. Για να μειωθεί η ανεργία πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
- Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο στην Δημόσια Διοίκηση, τη Φορολογία, τη Δικαιοσύνη και την Παιδεία όχι μόνο δεν ευνοεί αλλ’ αντιθέτως αποτρέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας για να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Προφανώς με αυτή τη θέση συμφωνεί –ανέκαθεν συμφωνούσε- και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει τις αναγκαίες ισορροπίες στις ψηφοφορίες του Eurogroup.
Η περιβόητη πολιτική διαπραγμάτευση που ανέκαθεν επεδίωκε ο Πρωθυπουργός έφτασε στο κρισιμότερο σημείο της, στο ακριβές πολιτικό διακύβευμα:
· «Λεφτά για Μεταρρυθμίσεις. Take it or leave it.».