Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η 49η Ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions – IΟSCO) στην Αθήνα.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις κεφαλαιαγορές αλλά και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό τομέα παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του IOSCO, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοργάνωσε επίσης Συνέδριο με θέμα “Climate in the Center of Economy”.

«Η κλιματική αλλαγή μας θέτει όλους ενώπιον προκλήσεων, το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, οφείλουμε όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Οι πράσινες επενδύσεις θα βοηθήσουν την οικονομία της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο συνέδριο μίλησαν η Επίτροπος της ΕΕ για Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και Ένωση Κεφαλαιαγορών Maired McGuiness, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Jean Paul Servais, ο Πρόεδρος της IOSCO Emmanuel Faber, η Πρόεδρος του International Sustainability Standards Board Verena Ross, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) Carmine Di Noia, ο Διευθυντής Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ Rostin Behnam και η Πρόεδρος του Commodity Futures Trading Commission Mary Schapiro.

Σημαντική ήταν και η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης καθώς μίλησε ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης κα.

Στη σύνοδο μίλησαν επίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης Αλέξης Πατέλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Ελένη Βρεττού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων EUROMETAUX και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Titan Cement International AE.