Γράφει η «ξενοδόχος»

Με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επισφραγίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη εκτός του τραπεζικού κλάδου από το 2008.

Η είδηση για την υπερκάλυψη της αύξησης των 650 εκατ. ευρώ κατά 58 εκατ. ευρώ δημιούργησε θετικό αντίκτυπο στην αγορά σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία η χώρα θέλει να προτάξει το φιλοεπενδυτικό της προφίλ στο εσωτερικό και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, με το project του Ελληνικού να αποτελεί αυτή την στιγμή την επένδυση, όπου άπαντες έχουν στραμμένο το βλέμμα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ελληνικής εταιρείας από το 2008, εκτός από αυτές των τραπεζών.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο ιδιαίτερη σημασία αποκτά και τη συμμετοχή της EBRD, που έφτασε στο 4% της αύξησης, με αποτέλεσμα να συμμετέχει πλέον με 2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda.

  • «Ενας υπερεθνικός θεσμικός επενδυτής όπως η EBRD προσδίδει μεγαλύτερη αξία στο έργο, τόσο από επενδυτικής πλευράς όσο και στο κομμάτι της αειφορίας, η οποία πλέον αποτελεί και θα αποτελεί και στο μέλλον προτεραιότητα σε όλα τα μεγάλα projects ανά τον κόσμο», σχολίαζαν χθές στελέχη της αγοράς με αφορμή την επιτυχημένη έκβαση της αύξησης της Lamda.

Ακριβώς η σύνδεση των μεγάλων επενδύσεων με την «πράσινη» ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο και για την Ελλάδα σε μία περίοδο όπου η χώρα «διψά» για επενδύσεις, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται και μέσα από τη συμμετοχή της EBRD στο μεγάλο project.

Εκ των υστέρων πάντως φάνηκε και η επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε εκ του  αποτελέσματος, προβολή της στρατηγικής της εταιρείας για τα δυνητικά οφέλη της επένδυσης, η οποία σε βάθος χρόνου θα φτάσει συνολικά τα 8 δις. ευρώ δημιουργώντας μία νέα πολιτεία στο Ελληνικό.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι υπάρχει και η ικανοποίηση ευρύτερα στην αγορά ότι πραγματοποιείται ένα μεγάλο βήμα στο κομμάτι της χρηματοδότησης του μεγάλου project (πέραν του τραπεζικού δανεισμού για τον οποίο επίσης πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο επαφές).

Του λόγου το αληθές άλλωστε τόνισε και από το βήμα της Βουλής χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης:

  • «Τα νέα δεν είναι απλά θετικά, είναι εξαιρετικά θετικά. Αυτό σημαίνει ότι όλη η παραφιλολογία που διακινούσαν διάφοροι στην Ελλάδα και αρκετοί εντός της αιθούσης ότι δήθεν η εταιρεία δεν έχει τα χρήματα να κάνει την επένδυση, έχει ήδη περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου. Η εταιρεία συγκέντρωσε χρήματα από διαδικασία δημόσιας αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου και, παρά την γκρίνια ορισμένων, το πρόγραμμα για την επένδυση στο Ελληνικό είναι ακριβώς στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here