Θετική στην αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος εμφανίστηκε η μέλλουσα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της ακρόασης ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Κατά την ακρόασή της, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη πως οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή».

Το ίδιο υποστήριζε ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, όμως πλέον η δήλωσή της γίνεται από τη θέση του επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού θεσμού, του ενός εκ των τριών που επιβλέπουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε:

  • «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Επίσης, χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here