του Νίκου Κωτσικόπουλου
Είναι άγνωστο τι θα κάνει η ΕΚΤ στη συνέχεια με τα επιτόκια και όλα είναι πιθανά. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που αναμένονται, τα οποία όπως η ίδια παραδέχθηκε όμως, δεν περίμενε χθες. Πρώτα «πυροβόλησε» και μετά θα δει αν τα στοιχεία επιβεβαιώνουν κατά πόσον έκανε σωστά. Απλά ήθελε να «επιδείξει αποφασιστικότητα» έναντι των αγορών όπως και συνέβη και το ομολόγησε στη συνέντευξη τύπου με την παρακάτω δήλωση:
«Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί, θεωρήσαμε προτιμότερο να πάρουμε μια απόφαση που πιστεύουμε ότι είναι στιβαρή, με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνέχεια να δούμε τι μας λένε τα οικονομικά στοιχεία και να λάβουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτά τα στοιχεία», είπε στη συνέντευξη τύπου.
Με άλλα λόγια, «πήραμε πρώτα μία στιβαρή απόφαση λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί και μετά θα δούμε κατά πόσο κάναμε σωστά». Αυτό λέει. Βεβαίως το παραδοσιακό μοτίβο θέλει τους κεντρικούς τραπεζίτες να επιδεικνύουν αποφασιστικότητα στις πιέσεις των αγορών, αλλιώς χάνεται η εμπιστοσύνη απέναντι τους όπως αρχίζει και διαφαίνεται με την περίπτωση του Τζερόμ Πάουελ .
Στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι Antena3, μετά τη συνέντευξη, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι» (δηλαδή με αυξήσεις). «Η πραγματική, ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα». Η δήλωση μεταδόθηκε και από το Reuters.
Σχετικά με τα στοιχεία που δεν έλαβε υπόψη της, στη συνέντευξη τύπου ανέφερε:
«Οι νέες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαρτίου πριν από την πρόσφατη εμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ως εκ τούτου, αυτές οι εντάσεις συνεπάγονται πρόσθετη αβεβαιότητα για τις αξιολογήσεις του βασικού σεναρίου όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Πριν από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, η πορεία του βασικού σεναρίου για τον γενικό πληθωρισμό είχε ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, κυρίως επειδή η συμβολή των τιμών της ενέργειας ήταν μικρότερη από ότι αναμενόταν προηγουμένως. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θεωρούν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβολές, θα υποχωρήσει σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025».
Και ο χρησμός καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας εντός των ορίων της εντολής που μας έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Παρακολουθούμε προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα όπως κρίνεται απαραίτητο για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτουμε είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ αν χρειαστεί και για να διαφυλάξει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».