Μία σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής θα απειλήσει την ανάπτυξη, επέμεινε στη θέση της η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τον Οκτώβριο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,1% στην Ευρωζώνη και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιμείνει ψηλά για ένα διάστημα, όπως έχει παραδεχτεί η ΕΚΤ.

Το κόστος της ενέργειας αυξάνεται και είναι υπεύθυνο για την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ όμως, «η πίεση του πληθωρισμού αναμένεται να εξασθενίσει, όπως εκτιμούμε σήμερα, οπότε δεν έχει νόημα να αντιδράσουμε εφαρμόζοντας πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Η σύσφιξη αυτή θα έχει επίδραση στην οικονομία αφού θα έχει ήδη παρέλθει το σοκ».

Η ενδεχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τώρα, «θα επιβάρυνε τα εισοδήματα των νοικοκυριών τα οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα σοκ από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο πιθανότατα θα περιορίσει την ανάπτυξη», είπε. «Σε αυτήν την κατάσταση, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επιδεινώσει την επίδραση της ΕΚΤ στην οικονομία», είπε.

Ενώ αναγνώρισε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί μετά από μια δεκαετία υποτονικής ανάπτυξης των τιμών, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να «τροφοδοτήσει» τη ζήτηση.

«Καθώς οι θετικές δυνάμεις της ζήτησης στην οικονομία ενισχύονται, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα δείχνουν καλύτερες από ότι πριν από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτές τις δυνάμεις, όχι όμως να αποσύρουμε πρόωρα τη στήριξή μας»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here