Ήρθε η ώρα να «εξετάσουμε τα επιτόκια του Ευρώ και την αύξηση τους» αποκάλυψε χθες η επικεφαλήςς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.

«Καθήκον μας είναι η σταθερότητα των τιμών», δήλωσε η Lagarde, μετά από συνάντηση της με τον δήμαρχο της πόλης του Αμβούργου, Peter Zender.

Για να το εγγυηθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγείται στην απόφαση , μεταξύ άλλων, να σταματήσει τις αγορές ομολόγων –

  • «με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό στις αρχές του τρίτου τριμήνου, πιθανότατα τον Ιούλιο»

Οι πρώτες αποφάσεις θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με βάση τα στοιχεία που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούνιο.

  • « Είναι καθήκον μας και εντολή να διασφαλίσουμε ότι πράγματι θα διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών»

Η απότομη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κόστος των κυρώσεων για την οικονομία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου (HWWI) οδηγεί πιθανότατα την Ευρωπαϊκή οικονομία σε βαθιά ύφεση .

Ο διευθυντής του HWWI Μichael Belerman απηύθυνε έκκληση στην ΕΚΤ να επανεξετάσει την «υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της» προκειμένου να αποτραπεί μια απειλητική σπείρα μισθών-τιμών.

Πριν από τη συνάντησή της με τον Ζender, η Lagarde μίλησε για πρωτοβουλίες υποστήριξης των στόχων της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ αλλά για και τις επιπτώσεις των τεταμένων επί του παρόντος αλυσίδων εφοδιασμού.
Είναι σημαντικό «να είναι σε επαφή με την πραγματική οικονομία».

  • Στις 4 Μαίου 2022 η FED η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα FED, αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων του δολαρίου κατά  0,50% διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο 0,75%. 


H αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία, έρχονται ακόμη πολλές αυξήσεις επιτοκίων του δολαρίου…

Αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν στην συνεδρίαση τις FED στις 5 Ιουνίου να υπάρξει αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%…διαμορφώνοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 2,25%

Θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Φρανκφούρτη..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here