Η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά δεν χειροτερεύει περαιτέρω. Τα επιτόκια του ευρώ μένουν σταθερά. Ήρθε η ώρα για τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν το δύσκολο έργο της οικονομικής ανάκαμψης .

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η ύφεση στην ευρωζώνη για φέτος θα είναι μικρότερη.

  • Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική της χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεχίζει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, όπως χρειάζεται, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της με διατηρήσιμο τρόπο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας.

  • Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από την συγκράτηση της πανδημίας όσο και από την επιτυχία των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και κυρίως των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις αθροιστικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ανέρχονται στο 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και φθάνουν το 20% αν σε αυτά προστεθούν οι κρατικές εγγυήσεις. Η βελτίωση των δεδομένων σε σύγκριση με αυτά που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο, αντανακλάται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Christine Lagarde, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος διαμορφώνεται στο -8% έναντι -8,7% που ήταν τον Ιούνιο, στο βασικό σενάριο. Για τα δύο επόμενα χρόνια (2021-2022), οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5% και 3,2% αντιστοίχως (έναντι 5,2% και 3,3% που ήταν οι αντίστοιχες προβλέψεις του καλοκαιριού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελπίζει, επίσης, σε μια “θετική” έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit παρά τις “θέσεις των τελευταίων ημερών”, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

  • “Ελπίζουμε πολύ ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι θετικό παρά τις θέσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες”, δήλωσε η Λαγκάρντ, καθώς το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θέλει να υπαναχωρήσει εν μέρει από τη συμφωνία που επικυρώνει το διαζύγιό του από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here