Γράφει η «ξενοδόχος»

Την ίδια στιγμή που ο Ευτύχης Βασιλάκης είναι κατηγορηματικός απέναντι σε κάθε περίπτωση κρατικοποίησης ή ακόμη και αυτοτελούς αιτήματος από την Aegean, όπως προβλέπεται όσον αφορά την κρατική στήριξη, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης έδωσε χθές ένα περίγραμμα- όχι πάντως πολλές λεπτομέρειες- για την στήριξη που έχει λαμβάνειν ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας.

Όπως είπε

  • «Η AEGEAN είναι ένα success story της ελληνικής οικονομίας, εξαιρετικά στρατηγικού χαρακτήρα εταιρία για την ελληνική οικονομία, πάνω σε αυτή στηρίζεται κατά μεγάλο τμήμα ο ελληνικός τουρισμός και η έως σήμερα παρουσία της μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.”

Τι έχει συμβεί τώρα; Οι ανταγωνιστές της AEGEAN, οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, η μια μετά την άλλη λαμβάνουν τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις.  Αυτό, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δημιουργεί στον κλάδο των αερομεταφορών μια μεγάλη διαστρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού.

  • “Προφανώς για τους έκτακτους λόγους του covid, δεν θέλω να κρίνω τις αποφάσεις των άλλων κυβερνήσεων, αλλά η ουσία είναι πως σε μια αγορά οι μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις δημιουργούν νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού”.

Άρα, λογικό είναι η AEGEAN να έχει αγωνία για το δικό της μέλλον.

  • “Δεν είμαστε σήμερα σε θέση να σας ανακοινώσουμε το κυβερνητικό σχέδιο για την AEGEAN, είμαστε όμως σε θέση να σας πούμε ότι επεξεργαζόμαστε τέτοιου είδους σχέδιο, δηλαδή μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η εταιρία όπως τόσα χρόνια επιτυχημένα βοηθούσε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να εξακολουθεί να το κάνει επιτυχημένα και στο μέλλον και να μην βρεθεί σε θέση αδυναμίας λόγω του ιού αλλά και της κρατικής παρέμβασης άλλων κυβερνήσεων.
  • Όταν είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας και τις λεπτομέρειές του, θα σας το πω. Πάντως είναι κάτι που μας ενδιαφέρει», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο σχεδιασμό είναι ένα πρόγραμμα, ένα ταμείο για συγχρηματοδότηση και δανειακή συχρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός.

  • «Από αυτή την πλευρά, για παράδειγμα, εταιρείες σαν την Aegean και διάφορες άλλες οι οποίες κρίνονται στρατηγικές μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν με άλλους δανειοδότες», δηλώνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα δε με τον κ. Γεωργιάδη,

  • «Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα είναι ότι δεν θα αφήσουμε εταιρείες τέτοιου τύπου χωρίς και εμείς να δείξουμε την ανάλογη φροντίδα, όπως έκαναν και οι άλλοι. Ιδιαίτερα εταιρείες που έχουν εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία.
  • Στην προκειμένη περίπτωση σας είπα, και το έχω τηρήσει αυτό μετά θρησκευτικής ευλαβείας σε όλα τα θέματα μέχρι τώρα. Θέλω όταν παρουσιάζουμε ένα σχέδιο να είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε ολόκληρο, με αρχή, μέση και τέλος.».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here