Τα ζητήματα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες και η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Στο εξής, οι συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών θα γίνονται ανά τακτά διαστήματα προκειμένου να μπουν σε σειρά οι εκκρεμότητες και να διευθετηθούν τα θέματα που «καίνε» την αγορά, είτε προς την κατεύθυνση των καταθετών που αναζητούν κάτι παραπάνω για τις αποταμιεύσεις τους, είτε προς την κατεύθυνση των μικρομεσαίων που αντιμετωπίζουν τα γνωστά θέματα χρηματοδότησης, είτε προς την κατεύθυνση των κόκκινων δανείων που παραμένουν τέσσερις φορές υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2% ΕΕ- 8% Ελλάδα)

Το νέο πρόγραμμα «Ηρακλής» θα συμπεριλάβει τις τρεις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις, ύψους 3 δισ.€

  • Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Frontier II της Εθνικής, αξίας 1 δισ.€, το Sunrise III της Τρ. Πειραιώς αξίας 500 εκατ.€ και το κοινό για τις τέσσερις τράπεζες χαρτοφυλάκιο Solar αξίας 1,5 δισ.€, ενώ στον «προθάλαμο» είναι και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, που θα επιδιωχθεί να τιτλοποιηθούν μέσω της κρατικής εγγύησης.

Οσον αφορά το θέμα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες η αρχή θα γίνει με τη Eurobank και την εξέταση της πρότασης αγοράς από την τράπεζα των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο και το οποίο αντιστοιχεί στο 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ