Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

H κεντρική κατεύθυνση παραμένει ίδια: Η μείωση των φόρων οδηγεί σε περισσότερες συναλλαγές κατά συνέπεια σε αύξηση φορολογικών εσόδων και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Το οικονομικό επιτελείο ωστόσο δείχνει να διαπιστώνει πως στην προσπάθεια αυτή, με τις πρώτες κινήσεις και μειώσεις φόρων, έχει «παραμελήσει» την μεσαία τάξη, τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Γι’ αυτό το νέο σχέδιο που εκπονείται αυτές τις μέρες στον 6ο όροφο της οδού Νίκης, στην πλατεία Συντάγματος, φαίνεται να προκρίνει την άμεση και μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μέχρι και 5 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ η μείωση του συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά ώστε στο τέλος του 2023 οι επιχειρήσεις να φορολογούνται με 20% από 24% σήμερα.                                                                                                                                 Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα:

  • στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες,
  • την άμεση και σημαντική μείωση του τέλους επιτηδεύματος και
  • την συντομότερη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ξεκινώντας άμεσα από τα εισοδήματα 15.000 έως 20.000 Ευρώ το χρόνο.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών των επιχειρήσεων από το 24% σήμερα στο 20% φέτος (δηλαδή από τη φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί την άνοιξη του 2021). Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της μείωσης των εταιρικών κερδών είχε υπολογισθεί στα 540 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει την άμεση ελάφρυνση των 2,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων που σήμερα επιβαρύνονται με την «έκτακτη» (που αποδείχθηκε μόνιμη) Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία αποδίδει 1,2 δις Ευρώ το χρόνο,σε φορολογικά έσοδα.

Ο νέος στόχος είναι, μέχρι το 2021, να έχει καταργηθεί εντελώς και οριστικά η Εισφορά Αλληλεγγύης που αποτελεί «σουβενίρ» της πολύχρονης κρίσης και των μνημονίων.

Το πιο δύσκολο εγχείρημα είναι η μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών που πρέπει να συνδεθεί με την βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος.

Η νέα λογική είναι ακριβώς αντίθετη με τη φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου.

Σ΄ ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να εισφέρουν ΟΛΟΙ από ΛΙΓΑ και όχι ΠΟΛΛΑ μόνον όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους.

Η μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης. Περισσότεροι εργαζόμενοι θα πληρώνουν μικρότερες εισφορές αλλά το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από την περίοδο της βάναυσης υπερφορολόγησης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ