Η γνησιότητα των πιστοποιητικών για τεστ COVID-19 είναι ένα θέμα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος (ΕΛΚ) και Μαρία ντα Γκράσα Καρβάλιο (Πορτογαλία-ΕΛΚ) πρότειναν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) τη δημιουργία ενός μηχανισμού της ΕΕ που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα των τεστ COVID-19, αλλά και των επικείμενων εμβολιασμών.

  • Η πρόταση περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας blockchain για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού εγκυρότητας που θα συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών σε διασυνοριακό επίπεδο, οδηγώντας έτσι σε ομαλοποίηση τις μετακινήσεις.

Με την έναρξη των εμβολιασμών, η ανάγκη για έγκυρα πιστοποιητικά καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.

Με ένα τέτοιο τεχνολογικό εργαλείο, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να ελέγχουν
απόλυτα την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών COVID-19 που αφορούν τεστ καθώς και εμβολιασμούς.

Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει στα τεστ COVID-19 και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με την προέλευσή τους (εργαστήρια), το θέμα (πολίτες, ταξιδιώτες κ.λπ.) και τα αποτελέσματα (αποτέλεσμα της δοκιμής).

Οι ευρωβουλευτές Κύρτσος και Καρβάλιο οραματίζονται μια αποκεντρωμένη, απολύτως ασφαλή, βάση δεδομένων γνώσης που θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με δεδομένα από όλα τα επίσημα εργαστήρια που είναι υπεύθυνα για τους ελέγχους και τα εμβόλια COVID-19.

  • Το σύστημα θα ξεκινήσει με συντονισμό των εθνικών οργανισμών καταγραφής στοιχείων COVID-19 και στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί σε τρίτες χώρες.

Με αυτό το δίκτυο, οι εθνικοί οργανισμοί θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα blockchain για την ανταλλαγή πληροφοριών βάσει συμφωνημένων πρωτοκόλλων προστασίας και με πλήρη συμμόρφωση με την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, όπως καθορίζεται από το GDPR.

Το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) έλαβε την επιστολή των δύο ευρωβουλευτών του ΕΛΚ και δεσμεύτηκε να αξιολογήσει την πρόταση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here