Απαλλαγμένο από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ θα είναι ένα από τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς και η ελληνική ελιά.

Πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για έναν μεγάλο αγώνα που δόθηκε στις ΗΠΑ, με στοχευμένες προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης, προσπάθειες οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από τα τέλη Ιουλίου, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Οι προσπάθειες κορυφώθηκαν με τις επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω δύο προϊόντα αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Τα προϊόντα αυτά κατάφεραν να  διαφύγουν τη στενωπό που οδηγούσε στην υπερφολορολόγηση, στο πλαίσιο των μέτρων – αντιποίνων που εξήγγειλε η κυβέρνηση Τραμπ εις βάρος της Ε.Ε.

Η εξαίρεση του ελαιολάδου και της ελιάς από την επιβολή των δασμών θεωρείται μεγάλο επίτευγμα και σίγουρα είναι, δεδομένων των οικονομικών, εμπορικών, γεωπολιτικών  συνθηκών που επικρατούν στην παρούσα φάση. Πάρα αυτά από τις επιπρόσθετες εμπορικές κυρώσεις δεν ξέφυγαν άλλα ελληνικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και τα ροδάκινα για τα οποία χάθηκε η «μάχη».

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για το ροδάκινο, καθώς σε μία περίοδο ανάκαμψης των εξαγωγών, το φορολογημένο με 18% προϊόν κομπόστας και η διακίνησή του αναμένεται να υποστούν μεγάλη ζημιά,  μετά την επιβολή των κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου μπορεί να φτάνουν ορισμένες χρονιές ακόμη και τα 50 εκατ. δολ.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here