Πέρασαν έξι χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας και το εγχείρημα της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων όπως φαίνεται ολοκληρώνεται με το ποσό επιστροφής να είναι πενιχρό και άδικο για τους πιστωτές και ειδικότερα για τους κουρεμένους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας»,

Στα 5 με 6 σεντ για κάθε ευρώ που έχασαν στο κούρεμα των καταθέσεών τους, αναλογούν μέχρι στιγμής τα χρήματα που αντιστοιχούν στους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας από τη διαχείριση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, η οποία εισήλθε σε εξυγίανση το 2013.

Ο ειδικός διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής θεσμών της βουλής ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής, μετά τις διάφορες πωλήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, τα οποία θα διατεθούν στους πιστωτές, ανέρχονται στα €192 εκ.

Στο πιο πάνω ποσό προστίθενται και τα €34 εκ. που είναι οι μετοχές της πρώην Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Αναλυτικότερα είπε ότι «είναι οι απούλητες μετοχές της Τρ. Κύπρου οι οποίες είναι γύρω στο 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου. Με τον πιο πρόσφατο υπολογισμό η αξία της μετοχής είναι στο €1,6, δηλαδή γύρω στα €34 εκ.», ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ο κ. Ηροδότου.

Υπενθύμισε ότι η αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων είχε αποτιμηθεί τον Μάρτιο του 2013 σε €663 εκ.με το μερίδιο που είχε η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου να είχε αποτίμηση την ίδια περίοδο στα €382 εκ. Παράλληλα ο κ. Ηροδότου είπε πως, η αρχή εξυγίανσης είχε πωλήσει το 50% του μετοχικού πακέτου της πρώην Λαϊκής με έσοδα περίπου €65 εκ. ενώ το άλλο 50% που απομένει αποτιμάται στα €34 εκ.

«Άρα χάθηκαν από πλευράς αξίας €283 εκ. από τα €663 λόγω καθαρά της διακύμανσης της μετοχής της τράπεζας Κύπρου», είπε.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε επίσης ότι ως ΚΤ θα ήθελαν να προχωρήσει όσο το συντομότερο η διαδικασία του διορισμού του εκκαθαριστή.

«Ως ΚΤ κινούμαστε σε δυο επίπεδα, αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε να βρούμε τον πιο ασφαλή τρόπο για να προχωρήσουμε στη διαδικασία τερματισμού ή αναστολής της εξυγίανσης (ζητούμε νομική άποψη), για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκκαθάριση ώστε να μπορέσουν να πάνε τα λεφτά στους καταθέτες», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, «το ΔΣ έλαβε πρόσφατα την απόφαση και ξεκίνησε το διαγωνισμό εξεύρεσης εκκαθαριστή για να προτείνουμε στο δικαστήριο».

πλ. από Stockwatch

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here