Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η εισήγηση της διυπουργικής επιτροπής που υπεβλήθη από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λιακοτρύπη, για την υπογραφή της συμφωνίας που αναθέτει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 7 στη κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Το υπουργικό ενέκρινε και την είσοδο της γαλλικής TOTAL σε κοινοπραξία με την ΕΝΙ, στα τεμάχια που μέχρι τώρα τα δικαιώματα είχαν οι ΕΝΙ – KOGAS.

Πρόκειται για τα τεμάχια 2, 3 και 8, 9, όπως και στο 11, ενώ στο τεμάχιο 6 ήδη συμμετέχει μαζί με την TOTAL.

Στη συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και την πρόταση Γ. Λακοτρύπη,

  • για το γεωτρητικό πρόγραμμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για την επόμενη διετία ενώ προβλέπονται συνολικά εννέα γεωτρήσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες.

Ποια κοιτάσματα αφορούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις

Πρόκειται για πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά και τέσσερεις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος». Μεταξύ ερευνητικών γεωτρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ Κύπρου περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7 – όπου εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ», αλλά και γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από τις ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 όπου η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018 αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here