Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Φήμες για εξαγορά της XL Group από την Allianz- Μερίδιο στη Swiss Re θέλει να αποκτήσει  ο ιαπωνικός κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας Softbank.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, στον απόηχo της εξαγοράς της Validus Holdings από την AIG στις 22 Ιανουαρίου, αξίας 5,6 δισ. δολ. Η μετοχή της XL Group σημείωσε άλμα 12% στη Wall Street μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ  ότι ο αντασφαλιστικός όμιλος με έδρα τις Βερμούδες έχει μπει στο “στόχαστρο” της Allianz (και πιθανότατα άλλων μνηστήρων). Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το πρακτορείο Bloomberg, το ενδιαφέρον για την Allianz βρίσκεται σε “προκαταρκτικό στάδιο”, αν και κατά τις ίδιες πληροφορίες ο γερμανικός κολοσσός βλέπει την XL ως μέσο για την επέκτασή του στην αγορά γενικών ασφαλίσεων των ΗΠΑ.

Η σεναριολογία ότι η Allianz εξετάζει μια μεγάλη εξαγορά έρχεται λίγους μήνες μετά την ενίσχυση του προφίλ της στην Μ. Βρετανία, μέσω της απόκτησης του 49% του βραχίονα γενικών ασφαλίσεων του συνεταιριστικού ομίλου LV. Υπενθυμίζεται ότι την περαμένη εβδομάδα, η Allianz επέκτεινε την παρουσία της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Σρι Λάνκα,  εξαγοράζοντας την εταιρεία γενικών ασφαλίσεων  Janashakthi General Insurance Limited έναντι 85,9 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, υπήρξε φημολογία περί εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ιταλικής Generali στη Γαλλία από την Allianz, ενώ στο μικροσκόπιο των Γερμανών φέρεται να μπήκε και η αυστραλέζικη QBE.  Ωστόσο, η φημολογία αυτή δεν μετουσιώθηκε σε κάποια συμφωνία. Να δούμε εάν η XL θα γίνει η δεύτερη μεγάλη εταιρεία της ασφαλιστικής αγοράς των Βερμούδων μετά την Validus που θα βρεθεί υπό την σκέπη ενός μεγάλου πολυεθνικού ομίλου…

Ελβετία-Ιαπωνία…συμμαχία;

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο ιαπωνικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας SoftBank (που ελέγχεται από τον αεικίνητο Masayoshi Son) διαπραγματεύεται την εξαγορά “σημαντικού” μειοψηφικού μεριδίου στην Swiss Re. Η ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία επιβεβαίωσε τις σχετικές συνομιλίες, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε “πρώιμο στάδιο” και ότι “δεν υπάρχει βεβαιότητα για τους όρους, τη χρονική στιγμή ή τη μορφή κάποιας συμφωνίας”.

Η ανακοίνωση της Swiss Re ακολούθησε δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η SoftBank διαπραγματεύεται την αγορά μεριδίου σχεδόν 30% της Swiss Re, σε ένα deal αξίας άνω των 10 δισ. δολ. Η Softbank είναι κυρίως (αλλά όχι μόνο…) πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο της αμερικανικής Sprint, έχει όμως επεκταθεί και σε άλλους κλάδους μέσω του επενδυτικού fund Vision Fund που ελέγχει, ενεργητικού 100 δισ. δολ. περίπου. Εχει τοποθετηθεί -μεταξύ άλλων- στην Uber και σε άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Με την πιθανή είσοδό της στην αντασφαλιστική αγορά, η SoftBank φαίνεται να ακολουθεί το μοντέλο  πολυσχιδών ομίλων όπως της Berkshire Hathaway του Warren Buffett και της Fairfax του Prem Watsa που χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις εδραιωμένες (αντ)ασφαλιστικές τους δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση deals σε άλλους κλάδους.  Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Exor, της επενδυτικής εταιρείας της οικογένειας Agnelli (Fiat κλπ.) που εξαγόρασε προ διετίας την αντασφαλιστική Partner Re από τις Βερμούδες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here