του Λουκά Β. Παπαϊωάννου, Οικονομολόγου/Corporate
Advisor Mc Banking & Finance

Το συνεχιζόμενο sell-off στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια έχει βάλει το σύνολο των επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών, σε μια κατάσταση άκρατου πανικού, δικαιολογημένα.

Ο βασικός λόγος είναι οι εμφανείς παρενέργειες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 και δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Η αναμενόμενη, εδώ και καιρό, ύφεση έφτασε πλέον με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, χωρίς πολλά «όπλα» στη «φαρέτρα» των κεντρικών τραπεζών. Έτσι, τα εγγενή προβλήματα του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος βγήκαν στην επιφάνεια με εκκωφαντικό τρόπο. Η επίδραση της πανδημίας, αναμφίβολα, θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών, στα συστήματα υγείας και στους προϋπολογισμούς των κρατών.  επιπλέον, θα αποδιοργανώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εφοδιαστικές αλυσίδες (όπως είδαμε από την περίπτωση της Κίνας).

Η αναταραχή δεν αφορά μόνο τις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και τις αγορές χρέους, και κάθε μορφής επενδυτικό προϊόν. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητική για τη διαμορφούμενη κατάσταση και αναθεώρησε τους αναπτυξιακούς στόχους για τα επόμενα έτη προς «τα χείρω». Επέμεινε δε ότι ήρθε η ώρα για γενναίες δημοσιονομικές αποφάσεις από μέρους των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στον διαμορφούμενο παγκόσμιο πανικό, η Ελλάδα, εκτός από την πανδημία, έχει να αντιμετωπίσει και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Η επίδραση στην πραγματική οικονομία είναι νωρίς ακόμα να αποτυπωθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μεγάλη, κυρίως αν η πανδημία επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαΐου. Ελπίζοντας ότι οι απώλειες ανθρώπων θα ελαχιστοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι ο ελληνικός λαός θα συμμορφωθεί απόλυτα και άνευ εξαιρέσεων στις οδηγίες των ειδικών, ευελπιστούμε ότι οι παρενέργειες στην οικονομία, αν και μεγάλες, ειδικά για συγκεκριμένες δραστηριότητες, θα είναι μεσοπρόθεσμες.

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά από τόσα χρόνια και αλλεπάλληλες αυξήσεις, συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, αποτελώντας τον πιο «αδύναμο κρίκο» του συστήματος, καταγράφοντας χαμηλό ιστορικό κλείσιμο 20ετίας. Τα παλαιά προβλήματά του επανέρχονται δριμύτερα, κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (τουρισμός-ναυτιλία-μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες κ.ά.). Όμως και τα ελληνικά ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, μετά την «περίοδο του μέλιτος», αρχίζουν να παρουσιάζουν αρνητικές παρενέργειες και αύξηση των αποδόσεων.

Ειδικά τα εταιρικά ομόλογα, για πρώτη φορά, όλα εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, με την ανησυχία να διαχέεται και στην αγορά εταιρικού χρέους. Αλλά και τα κρατικά ομόλογα, λόγω των ανωτέρω γεγονότων, ενισχύουν τις αποδόσεις τους την τελευταία περίοδο σε όλη την καμπύλη, με το 10ετές να προσεγγίζει το 1,716%. Σοβαρή ανησυχία πάντως για την αγορά των εταιρικών ομολόγων υπάρχει και στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην αμερικανική αγορά, που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο τείχος χρέους την περίοδο 2020-2025 και μπορεί να εξελιχθεί σε νέα «γάγγραινα» για την αμερικανική αγορά. Στο σύνολο των μετοχών, ο πανικός είναι διάχυτος, κυρίως γιατί αναλυτές και επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών το 2020. Ακόμη και ο κινητός εκθετικός μέσος 25 ημερών, «απέχει παρασάγγας» από τις τρέχουσες τιμές, ενώ ο αντίστοιχος 200 ΚΜΟ αποτελεί «μακρινό όνειρο»…

Η τεχνική ανάλυση σε αγορές ακραίου πανικού (όπως η τωρινή) δεν υποβοηθά ιδιαιτέρως τις επενδυτικές αποφάσεις, παρά μόνο ως ιστορικό στατιστικό στοιχείο πληροφόρησης.
Επιπλέον, η ταχύτητα και το εύρος της πτώσης έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα των τιμών, που επιταχύνεται και από τις ρευστοποιήσεις των μοχλευμένων χαρτοφυλακίων. Έτσι, στηρίξεις και αντιστάσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, αυξάνοντας τη δυσκολία της ανάλυσης.

Παρά ταύτα, στον Γενικό Δείκτη τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 518 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 500, 440 και 425 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 574, 595 και 660 μονάδων. Αντίστοιχα, για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στη ζώνη των 1.340 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1.260, 1.200 και 1.145 μονάδες.

Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1.392, 1.450 και 1.555 μονάδων. Συμπερασματικά, η εικόνα της αγοράς είναι καταστροφική, με την κεφαλαιοποίησή της να μετρά απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρόνος και υπομονή απαιτούνται για
να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία και η μεταβλητότητα θα έχουν συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές όσο βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης του COVID-19, και το ίδιο ισχύει και
για τις ξένες αγορές.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες. Πρέπει όμως να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, έστω και με στοιχεία 2019. Χρειάζεται υπομονή και πειθαρχία για να επιλέξετε προσεκτικά πού και πότε θα καταναλώσετε τα (ρευστά) «πυρομαχικά» σας, σε συνεργασία πάντα με τους επενδυτικούς σας συμβούλους. Θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή η κρίση θα περάσει.

Συνεπώς, προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η προστασία σας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο…

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 17/03/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ