Την ώρα που η καμπάνια για την τάση «buy now, pay later» αρχίζει να εξασθενεί -τουλάχιστον όσο σχετίζεται με τους καταναλωτές – ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι έχουν βρει το “next big thing” του επενδυτικού κόσμου. 

Εταιρείες «buy now, pay later» όπως η Klarna και η Affirm, που επιτρέπουν στους αγοραστές να αναβάλουν τις πληρωμές σε μεταγενέστερο χρόνο ή να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις, αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση καθώς οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τις δαπάνες λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής και καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού. Αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο ανταγωνισμό, με τον τεχνολογικό γίγαντα Apple να μπαίνει στην “αρένα” του BNPL.

Ωστόσο, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στοιχηματίζουν ότι μια νέα γενιά startups από την Ευρώπη θα είναι οι πραγματικοί νικητές του κλάδου. Εταιρείες όπως η Mondu, η Hokodo και η Billie έχουν συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια από επενδυτές με ένα απλό βήμα: οι επιχειρήσεις — και όχι οι καταναλωτές — είναι τώρα η πιο προσοδοφόρα πελατεία της τάσης BNPL.

«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία εκεί έξω όσον αφορά το BNPL για τον χώρο B2B [business-to-business]», δήλωσε η Malte Huffman, CEO της Mondu, μιας startup με έδρα το Βερολίνο.

Η Huffman, η εταιρεία της οποίας συγκέντρωσε πρόσφατα χρηματοδότηση 43 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Valar Ventures του δισεκατομμυριούχου της Silicon Valley, Peter Thiel, προβλέπει ότι η αγορά BNPL σε συναλλαγές B2B στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Ενώ υπηρεσίες όπως η Klarna επεκτείνουν την πίστωση για τις αγορές των καταναλωτών – ας πούμε, ένα νέο τζιν ή ένα σύστημα ηχείων – οι εταιρείες B2B BNPL στοχεύουν στον διακανονισμό συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό έναντι άλλων μορφών βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που ήδη υπάρχουν, όπως δάνεια κεφαλαίου κίνησης, τα οποία καλύπτουν τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και το Factoring τιμολογίων, όπου μια εταιρεία πουλά ολόκληρο ή μέρος ενός λογαριασμού για ταχύτερη πρόσβαση σε μετρητά που οφείλονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here