Διάλογο με τους επενδυτές που σε πρώτη φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ανοίγει η κυβέρνηση, θέτοντας στο «τραπέζι» των συζητήσεων όλα τα θέματα που τους απασχολούν, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα τυχόν παρεμβάσεων. 

Πιο αναλυτικά, τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), με επικεφαλής την κυρία Θεώνη Αλαμπάση, έχουν ήδη λάβει τα σχόλια από τα έξι επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που δήλωσαν καταρχήν «παρών» στη διαδικασία, προετοιμάζοντας έτσι, τον ανταγωνιστικό διάλογο που θα ακολουθήσει. «Την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Απριλίου, θα ξεκινήσουν οι διά ζώσης συναντήσεις. Σε αυτές θα τεθούν επί τάπητος όλες οι παρατηρήσεις από πλευράς τους, με σκοπό στη συνέχεια, να υπάρξουν – εφόσον είναι απαραίτητο – τυχόν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο και εν γένει, να καταλήξουμε στον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει ο Φορέας, προκειμένου ο διαγωνισμός να περάσει στην επόμενη φάση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που φέρεται να απασχολούν τους επενδυτές είναι, μεταξύ άλλων, η τιμή αγοράς και επαναπώλησης του ακινήτου στον οφειλέτη, τα «βάρη» του ακινήτου και η επιδότηση του ενοικίου, με την ένσταση από πλευράς των επενδυτών να είναι διπλή: έχει να κάνει αφενός, με το ύψος και τη διάρκεια της επιδότησης και αφετέρου, με τον τρόπο καταβολής της στον Φορέα. Υπενθυμίζεται πως το ύψος της κρατικής επιδότησης επί του μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ευάλωτος ώστε να συνεχίσει να στεγάζεται στο ακίνητο – πρώτη κατοικία κυμαίνεται από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ (αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης). «Το συγκεκριμένο ποσό ορίστηκε σε μία εποχή, όπου τα ενοίκια ήταν πολύ χαμηλά. Πλέον η αγορά έχει ανέβει, ενώ τα πρώτα δείγματα συντείνουν πως εφέτος η κτηματαγορά θα ενισχυθεί περαιτέρω», εξηγούν πηγές της αγοράς. Αυτό, λοιπόν, που επιδιώκουν τα funds είναι το επίμαχο ποσό να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί χρονικά, έτσι ώστε να καλύψει το διάστημα μέχρις ότου το ακίνητο περάσει στο δανειολήπτη.