Ο Δημήτρης Μαντζούνης αποτέλεσε τον φυσικό διάδοχο του “πατριάρχη” της  Alpha Bank, μετά την διακριτική, σταδιακή αποχώρηση του Γιάννη Κωστόπουλου. Σήμερα 13 ολόκληρα χρόνια,  μετά την τοποθέτηση του στη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου, ο 71χρονος Δημήτρης Μαντζούνης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δική του διαδοχή.

Όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια, ο διάδοχος θα προέλθει μέσα από την ίδια και όχι εκτός.

Αυτός ο χαρακτήρας της Τράπεζας επιβεβαιώθηκε άλλωστε και τα τελευταία χρόνια, όταν εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις άλλες συστημικές τράπεζες συντελούνταν μεγάλες ανακατατάξεις, η Alpha Bank διατήρησε αναλλοίωτο το διοικητικό της καθεστώς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ INTELLIGENΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Ο,ΤΙ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ, ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία το πραγματοποίησε ο ίδιος ο Δημήτρης Μαντζούνης, όταν πέρυσι τον Μάρτιο αναβάθμισε σε αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τρία έμπειρα στελέχη της τράπεζας:

Τον Γιώργο Αρώνη, τον Αρτέμη Θεοδωρίδη και τον Σπύρο Φιλάρετο.

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, η άτυπη κούρσα διαδοχής έχει ξεκινήσει για τα «παιδιά» του «πατριάρχη» Γιάννη Κωστόπουλου, αν και πρόκειται για μια απόφαση που δεν θα ληφθεί ερήμην, αρχής γενομένης από τον εποπτικό μηχανισμό του SSM, που θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του.

Ο ειδικός ρόλος του Τζον Πόλσον

Τις αποφάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν και ισχυροί μέτοχοι της Τράπεζας. Σήμερα το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, κατέχεται από ξένα χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και αυτό του Τζον Πόλσον (με 6,48%), αλλά και των Καταριανών με συμμετοχή περί το 2,5%. Στο ΤΧΣ είναι το 11%, οι Έλληνες έχουν το 5%, ενώ το υπόλοιπο 4% είναι σε χαρτοφυλάκια φυσικών και νομικών προσώπων. Συνολικά η τράπεζα έχει 120.525 μετόχους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Γιάννης Κωστόπουλος (ο ίδιος και το ομώνυμο Ίδρυμα), αλλά και ο Δημήτρης Μαντζούνης με μικρά ποσοστά.
Περαιτέρω, βαρύνουσα παραμένει η γνώμη του 80χρονου πλέον «πατριάρχη» Γιάννη Κωστόπουλου, καθώς ο επίτιμος Πρόεδρος εξακολουθεί να πηγαίνει στο γραφείο του, παρακολουθώντας από κοντά τα τεκταινόμενα.

Ως προς τον χρόνο υλοποίησης της διαδοχής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί ακόμη και κατά την προσεχή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που αναμένεται να γίνει στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, οπότε λήγει και η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank. Άλλωστε σε μια ανάλογη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2005, ο Δημήτρης Μαντζούνης είχε αναδειχθεί CEO της τράπεζας, διαδεχόμενος τον ηγέτη της και πρώτο του εξάδελφο, Γιάννη Κωστόπουλο.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των τριών υποψηφίων, αναφέρουμε μερικά στοιχεία από τα βιογραφικά τους:

Ο ηλικίας 61 ετών Γιώργος Αρώνης έχει σπουδάσει οικονομικά και είναι κάτοχος MBA, Major in Finance, του ALBA. Εργάσθηκε για 15 έτη σε πολυεθνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο διάστημα στην ΑΒΝ ΑΜRO στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται στην Alpha Bank από το 2004 ως επικεφαλής της Λιανικής τραπεζικής. Το 2006 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής και το 2008 Γενικός Διευθυντής. Τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, με αρμοδιότητα για τη λιανική τραπεζική, τις επιχειρήσεις, αλλά και για το Δίκτυο στο εξωτερικό.

Σε ηλικία 60 ετών σήμερα, ο Σπύρος Φιλάρετος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Manchester και του Sussex. Εργάζεται στην Τράπεζα από το 1985. Το 1997 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής και το 2005 Γενικός Διευθυντής. Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε καθήκοντα Chief Operating Officer (COO) και τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος – Chief Operating Officer. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης.

Ο 59χρονος Αρτέμης Θεοδωρίδης έχει σπουδάσει οικονομικά και είναι κάτοχος ΜΒΑ του University of Chicago. Το 2002 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης και το 2005 Γενικός Διευθυντής. Κι εκείνος τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, αναλαμβάνοντας τον τομέα των Καθυστερήσεων και της Διαχείρισης Διαθεσίμων. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα λάβει το χρίσμα, καλείται να οδηγήσει την Τράπεζα στην επόμενη μέρα, συνεχίζοντας μία ιστορία τριών αιώνων, δεδομένου ότι η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 1879 στην Καλαμάτα, ως εμπορικός οίκος Ι.Φ. Κωστόπουλου, που ανάπτυσσε και τραπεζικές δραστηριότητες. Τη σημερινή της ονομασία, Alpha Bank, φέρει από τον Φεβρουάριο του 2103, μετά από σειρά εξελίξεων, με σημαντικούς σταθμούς τις απορροφήσεις των τραπεζών Ιονική και Εμπορική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ