Η άνευ προηγουμένου αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ, της τάξης των 75 μονάδων βάσης στην οποία προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πεντηκονταετίας, αφυπνίζει τις οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος, για τους υπερχρεωμένους πολίτες.

Το δανεικό χρήμα ξανάγινε ακριβό.

Από τα μέσα Ιουλίου, έως σήμερα, η δόση για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 50 ευρώ.

Η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί και θα φθάσει τα 100 ευρώ έως το τέλος του έτους.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναπροσαρμόσει τα επιτόκια κατά 50 ή ακόμη και 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και κατά επιπλέον 50 τον Δεκέμβριο, παρά τα σύννεφα της ύφεσης.

Από την πλευρά της, η Cristine Lagarde ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά της είναι η τήρηση της (καταστατικής) υποχρέωσής της να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, αφήνοντας τη φροντίδα για την ανάπτυξη της ευρωοικονομίας καθ’ ολοκληρίαν στις κυβερνήσεις.

Κοινή είναι η άποψη των αναλυτών ότι η οικονομία του Ευρώ οδεύει πλησίστια προς την ύφεση.

Η απόφαση για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων ελήφθη επειδή ο πληθωρισμός «παραμένει υπερβολικά υψηλός». 

Οι διαταραχές στην ενέργεια δημιουργούν μεγάλους κινδύνους, ο πληθωρισμός ενισχύεται και από το αδύναμο ευρώ και εξαπλώνεται σε μια σειρά από προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here