Όσο παράξενο κι αν ακούγεται είναι γεγονός ότι ακόμη και σχεδόν δυο δεκαετίες μετά την αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, πολίτες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να διατηρούν γερμανικά μάρκα αξίας πολλών εκατομμυρίων. «Πρόκειται κυρίως για τα μεγάλα χαρτονομίσματα που διατηρούνται ως μέσο διατήρησης αξίας», εξηγεί το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής Bundesbank Γιοχάνες Μπέρμαν.

Ιδιαίτερα δύσκολος φαίνεται να είναι ο «αποχωρισμός» των Γερμανών από τα χαρτονομίσματα αξίας 100, 200, 500 και 1.000 μάρκων. Από τα παραπάνω συνεχίζουν να «κυκλοφορούν» χαρτονομίσματα αξίας 3,55 δις ευρώ. Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου υπήρχαν χαρτονομίσματα και κέρματα συνολικής αξίας 12,46 δις. μάρκων (6,37 δις ευρώ) που δεν είχαν ακόμη ανταλλαχθεί. Συγκεκριμένα πρόκειται για 5,83 δις μάρκα σε χαρτονομίσματα και 6,63 δις μάρκα σε κέρματα.

300.000 μάρκα… κρυμμένα στο υπόγειο

Μεγάλα ποσά σε γερμανικά μάρκα ανακαλύπτονται συχνά τελείως συμπτωματικά. Την περασμένη χρονιά κληρονόμοι βρήκαν στο υπόγειο της οικείας αποθανόντος 300.000 γερμανικά μάρκα. Ήταν το μεγαλύτερο μεμονωμένο ποσό που έφτασε τα τελευταία χρόνια στη Bundesbank. «Συχνότερα είναι τα ποσά μεταξύ 150.000 και 200.0000 μάρκων. Πρόκειται, συνήθως, για κληρονομιές», εξηγεί ο Σβεν Μπέρτελμαν από την Bundesbank.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά πάντως ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ όλα τα χαρτονομίσματα και κέρματα που υπάρχουν ακόμη σε μάρκα. «Πολλά θα χάθηκαν, κυρίως κέρματα. Εν μέρει όμως οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι συνεχίζουν να μπορούν να ανταλλάσσουν γερμανικά μάρκα δωρεάν στην Bundesbank», επισημαίνει ο Μπέρμαν.

Μεγάλο μέρος του παλαιού εθνικού νομίσματος εκτιμάται ότι βρίσκεται εκτός Γερμανίας. «Το γερμανικό μάρκα ήταν ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα και χρησιμοποιούνταν και σε άλλες χώρες ως μέσο διατήρησης αξίας», εξηγεί ο ειδικός της Bundesbank.

Πληρώνοντας με μάρκα στα H&M

Το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών μάρκων ανταλλάχθηκε φυσικά την περίοδο εισαγωγής του ευρώ στις αρχές του 2002. Έκτοτε ανταλλάσσονται κάθε χρόνο στην Μπούντεσμπανκ μάρκα αξίας 70 έως 90 εκατομμυρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μολονότι δεν αποτελεί πλέον επίσημο μέσο πληρωμών, το γερμανικό μάρκο δεν έχει εξαφανιστεί τελείως από τις καθημερινές συναλλαγές αφού ορισμένοι έμποροι συνεχίζουν να δέχονται κέρματα και χαρτονομίσματα στο πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεών τους. Στα H&M, για παράδειγμα, οι καταναλωτές έχουν από το φθινόπωρο του 2018 τη δυνατότητα να πληρώνουν με μάρκα. Τα ρέστα επιστρέφονται φυσικά σε ευρώ. «Πρόκειται για μια εξυπηρέτηση στους πελάτες μας. Όπως ακριβώς μπορούν να πληρώνουν σε γεν ή δολάρια», λέει εκπρόσωπος της γνωστής αλυσίδας.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ