Γράφει η «ξενοδόχος»

Κορωνοϊός και γραφειοκρατία έχουν μπλοκάρει στην Κίνα ουκ ολίγους Κινέζους επενδυτές που αγόρασαν ακίνητο στη χώρα μας αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει ακόμη τις σχετικές διαδικασίες με την Ενωση Επενδυτών Κίνας- Ελλάδας να κάνει λόγο για δυσφήμιση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».

  • “Το ιδιότυπο καθεστώς της μη εξαίρεσης από την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα εκείνων των Κινέζων και των οικογενειών τους, που λόγω κορονοϊού δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία έχοντας στα χέρια τους υπογεγραμμένα και πληρωμένα συμβόλαια αποτελεί δυσφήμιση για το πρόγραμμα.”

Η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας ζητά την εφαρμογή της σχετικής διευκρίνησης του Εγχειριδίου Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και επίσπευση των διαδικασιών στα ελληνικά Προξενεία για να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη χώρα όσοι ήδη έχουν αλλά κι εκείνοι, που εναπόδεικτα επιθυμούν να επενδύσουν», αναφέρεται σε σχετική επιστολή της η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με κοινοποίηση στα Προξενεία της Ελλάδας στην Κίνα.

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος κ. Michael Xia και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας λαμβάνουν καθημερινά και νέες διαμαρτυρίες από Κινέζους επενδυτές, που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της Χρυσής Βίζας και δεν μπορούν παρόλα αυτά να έρθουν στην Ελλάδα.

Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις διαδικασίες για να τη λάβουν και διαθέτουν μπλε κάρτα ή μόνον τα συμβόλαιά τους. Η κρίση του κορονοϊού, τους βρήκε στην Κίνα με αποτέλεσμα σήμερα περισσότερες από 120 οικογένειες Κινέζων επενδυτών, που έχουν ήδη αγοράσει σήμερα ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να μην μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να επιληφθούν των εκκρεμών εγγράφων τους αλλά και να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία.

  • «Δεν τους χορηγείται βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ενώ έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα. Κι αυτό παρόλο, που υπάρχει σχετική διευκρίνηση στο Εγχειρίδιο Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που είχε αποσταλεί στα ελληνικά Προξενεία από το 2015 από το Υπουργείο Εξωτερικών (επισυνάπτεται προς ενημέρωσή σας), που περιλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι είναι οι πρωταθλητές του προγράμματος για τη χορήγηση αδειών διαμονής με αγορές ακινήτων άνω των 250 χιλ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των 7.825 αδειών που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα (από τις αρχές του προγράμματος έως τον Ιούλιο του 2020) οι 5.770 αφορούν την Κίνα και ακολουθούν Τουρκία και Ρωσία με 527 και 363 αντίστοιχα.