Γύρη, ατμοσφαιρικοί ρύποι, κληρονομικότητα καθορίζουν τη μέθοδο αντιμετώπισης των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Από την Ευθυμία Πολύζου, Αλλεργιολόγο, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Κέντρου Metropolitan General
Αν, με το πέρασμα του χειμώνα και το σταδιακό άνοιγμα του καιρού, αρχίσουμε να αισθανόμαστε φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και τον φάρυγγα, τα μάτια μας δακρύζουν και κοκκινίζουν, η μύτη μπουκώνει και τρέχει, τότε, προφανώς, αυτή η εποχή… δεν μας ταιριάζει. Η εξήγηση είναι απλή: όσοι είμαστε ευαίσθητοι στη γύρη ορισμένων φυτών εκδηλώνουμε τα ενοχλητικά αλλεργικά συμπτώματα ακριβώς όταν αυτή η «ένοχη» γύρη αρχίζει να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα.
Τα ενοχλητικά αλλεργικά συμπτώματα
Η εποχική αλλεργία εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά στα παιδιά και στους ενηλίκους από 25 ετών και άνω. Πιο συχνή είναι η ρινοεπιπεφυκίτιδα ή εποχική αλλεργική ρινίτιδα, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει –ή προϋπάρχει– το άσθμα, με δύσπνοια (δυσκολία στην εισπνοή αλλά και στην εκπνοή), «σφύριγμα» της αναπνοής και βήχα.
Χάνουμε τον ύπνο μας, αλλά και τις αντοχές μας
Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται συνεχώς σε κρίσεις, με νυχτερινές εξάρσεις. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί ανήσυχος ύπνος, με δυσκολίες στην αναπνοή, καθώς μπουκώνει η μύτη. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν πιο γενικά συμπτώματα, όπως ατονία, κόπωση, κακουχία –με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι χωρίς φανερή αιτία–, και, σπανιότερα, δερματικά εξανθήματα.
Η λεπτή γύρη… με τα χοντρά συμπτώματα
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι ανάλογη με τη συγκέντρωση της γύρης στον αέρα, που επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Ο ξηρός και ζεστός αέρας ευνοεί την παραγωγή και διασπορά των κόκκων της γύρης, όπως και ο άνεμος. Αντίθετα, η βροχή περιορίζει τη γύρη, γιατί την κατευθύνει προς τη γη, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα συμπτώματα. Οι λεπτοί κόκκοι της γύρης, που διαχέονται με τον άνεμο, είναι κυρίως αυτοί που προκαλούν την αλλεργία, σε αντίθεση με τους πιο βαρείς κόκκους γύρης, που μεταφέρονται με τα έντομα.
Αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της αλλεργίας
Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα; Το ιδανικό θα ήταν να αποφύγουμε τη γύρη, κάτι που, πρακτικά, είναι σχεδόν αδύνατο. Φυσικά, όσοι είμαστε αλλεργικοί μπορούμε να παίρνουμε ορισμένες προφυλάξεις για τον περιορισμό της έκθεσής μας στη γύρη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για να προφυλαχθούμε από τα αλλεργικά συμπτώματα ή να τα θεραπεύσουμε.
“Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ“