Νέα ανοδική αντίδραση χθες για τη μετοχή της ΔΕΗ. Με νέο…άλμα +11,80% στα 2,226 ευρώ και με συναλλαγές 1.979.980 μετοχών και τζίρο 4,149 εκατ.

Απόδοση; +37,32% σε διάστημα εβδομάδας και 69,41% σε διάστημα μηνός. Ωστόσο η αποτίμηση της πολύπαθης επιχείρησης των…μυρίων προβλημάτων παραμένει ακόμη στα επίπεδα των 516,43 εκατ. €
Ας προσέξουμε τις λεπτομέρειες, που βλέπουν οι ξένοι και “τρέχουν” το χαρτί.
Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, δλδ το ΥπερΤαμείο, ποσοστό 51,123%, Silchester International Investors (το fund του Stephen Butt) με ένα 13,8% του μ.κ με τις τελευταίες τοποθετήσεις του (από τα 1,20 ευρώ) να δίνουν ήδη μία γερή απόδοση.
Τα ρίσκα για τις λιγνιτικές μονάδες αναμφίβολα είναι υψηλά πλην όμως η δυνατότητα ελέγχου για έναν μεγάλο παίκτη που “μετρούν” και την ευρύτερη γεωπολιτική προοπτική δεν είναι αμελητέα.
Θεωρητικά για εκείνους, που θα αποκτήσουν πρόσβαση στις λιγνιτικές μονάδες, μπορεί από τη μία να φορτώνονται τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις και τα CO2 από την άλλη όμως αντισταθμίζουν και τις ιδιότυπες ομηρίες των μονάδων νέας τεχνολογίας ως προς τα ΑΔΙ, εισερχόμενοι παράλληλα δυναμικά στο ενεργειακό παραγωγικό σύστημα και στην στόχευση βιομηχανικών πελατών.
Τα μερίδια της ΔΕΗ στη χονδρική και στη λιανική ενέργειας παραμένουν υψηλά και απ΄ ότι μαθαίνω θα δοθεί προθεσμία/παράταση τουλάχιστον μίας 3ετίας ως προς την επίτευξη του στόχου μείωσης τους σε σχέση με τους ιδιώτες παραγωγούς. Το θέμα έχει εξεταστεί από την DG Comp και κατά πάσα πιθανότητα αρχές-μέσα Ιουλίου θα ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες.
Vanguard, BlackRock, Eaton Vance κατέχουν ποσοστά χαμηλότερα του 3% ενώ το “καθαρό free float” δεν ξεπερνά το 19%, πρακτικά περί τα 100 εκατ. είναι σε ελεύθερη διασπορά, όπερ με το ανάλογο “γώνιασμα” η μετοχή μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερες υπεραξίες.
Οταν θα έρθει η ώρα, προφανώς με τη νέα διοίκηση της, των στρατηγικών συγκλίσεων ο όρος της χρηματιστηριακής αξίας θα βαραίνει σημαντικά, συνεπώς μία αποτίμηση των 500-550 εκατ. ευρώ δεν διευκολύνει τον σχεδιασμό.
Και κάτι εντελώς εκτός πραγματικότητας που άκουσα, πως τάχα η μετοχή “τρέχει” επειδή με Ν.Δ και νέα διοίκηση θα αυξηθούν τα τιμολόγια, ετούτο σας λέω.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ αντιθέτως γίνονται ήδη συζητήσεις με παραγωγικούς φορείς (κυρίως από τον κλάδο της μεταποίησης) προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του “βιομηχανικού κόστους” προκειμένου να καταστούν στοιχειωδώς πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές βιομηχανίες. Πάγιο αίτημα άλλωστε και της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας/ΕΒΙΚΕΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ