Σε αλλαγή του σχεδιασμού της για το ευρωπαϊκό banking προχωρά η ΕΚΤ, εξέλιξη που στρέφει την προσοχή της Αθήνας στο διάστημα Πέμπτης 21-Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.

Διήμερο, που αρχικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της θα εξετάσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την οικονομία των μελών της Ευρωζώνης από την βραδύτητα των εμβολιασμών και του νέου-τρίτου- “κλεισίματος” χωρών. Και την αμέσως επομένη ο Fitch θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος των εξελίξεων που έρχονται να διαψεύσουν τις- μέχρι πρόσφατα- αισιόδοξες εκτιμήσεις για επαναφορά προς την κανονικότητα.

Επενδυτικοί κύκλοι, που από τα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου έχουν θέσει στο monitoring τους την ελληνική αγορά, προχωρώντας σε σημαντικές τοποθετήσεις κεφαλαίων (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο με διψήφιες αποδόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, φαίνεται να…κατεβάζουν ταχύτητα. Φρένο, που αποτυπώθηκε κατ’ αρχήν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς να διορθώνουν (1,98% σε διάστημα εβδομάδος) μετά από την θεαματική ανοδική διόρθωση που απέφερε υπεραξίες 8,72% ( σε διάστημα μηνός) και 73,40% (στο τρίμηνο).

Σε αυτήν τους την κίνηση τα funds προχώρησαν αφ΄ ενός λόγω της αυστηροποίησης των ρυθμίσεων για δάνεια σε ρύθμιση (που έχουν τεθεί σε αναστολή) κατόπιν σχετικών εντολών του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ αφ’ ετέρου με αφορμή την διαδικασία “κρατικοποίησης” της Πειραιώς. Ως προς τον πρώτο λόγο η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή προτρέπει το σύστημα να αποφεύγει ρυθμίσεις σε δάνεια που βγαίνουν από την κάλυψη της περιόδου χάριτος και στην περίπτωση που αυτό συμβεί να λογίζονται/εγγράφονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων μη συνέπεια την επιβάρυνση της ποιότητας των στοιχείων ισολογισμού των συστημικών τραπεζών. Ως προς τον δεύτερο οι εξελίξεις “τρέχουν” συνδυαστικά, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παίρνει παράταση μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 για την διάθεση των μετοχικών θέσεων που έχει στους 4 συστημικούς ομίλου, να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στα διαδραματιζόμενα στην Πειραιώς.

Αυτά σε “πυκνό” οικονομικό χρόνο, και με την προσδοκία πως η ΕΚΤ (υπό τον φόβο της Ιταλίας) θα χαλαρώσει το πλαίσιο για τα NPLs λόγω Covid-19 αλλά και το ενδεχόμενο μία υποστηρικτικής αξιολόγησης από τον Fitch (έστω του outlook) συντηρώντας έτσι ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον των “αγορών” για τις τραπεζικές μετοχές.

Ηδη, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citigroup έχουν θεωρήσει, σχετικά, ικανοποιητικά τα μεγέθη τρίτου τριμήνου (με προβολή στο σύνολο της χρήσης 2020) του εγχώριου banking, η Morgan Stanley έχει συμπεριλάβει την Alpha Bank στις προτιμητέες επιλογές της (από τον κλάδο), η δε J P Morgan μόλις την Δευτέρα επαναδιατύπωσε την θετική σύσταση της για τις μετοχές με ορίζοντα το τέλος του 2021.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 12/01/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here