Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα προβούν σε τελική ψηφοφορία την Τρίτη σχετικά με τα σχέδια για την ενίσχυση της προμήθειας πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ.

Η νομοθετική πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η οποία συμφωνήθηκε ανεπίσημα με το Συμβούλιο τον Νοέμβριο, αναμένεται να καταστήσει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική και κυρίαρχη μειώνοντας τη γραφειοκρατία, προωθώντας την καινοτομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης εναλλακτικών υλικών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων εξόρυξης και παραγωγής.

Η νομοθεσία θα δημιουργήσει οικονομικά κίνητρα και ένα πιο σταθερό και ασφαλές επιχειρηματικό πλαίσιο για έργα εξόρυξης και ανακύκλωσης, με ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης.

Ε. Μυτιληναίος: Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Η Ευρώπη εστιάζει στις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες

info

Οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι απαραίτητες για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών και έξυπνων τηλεφώνων και είναι καίριας σημασίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης. Η εξασφάλισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανθεκτικότητα, την τεχνολογική υπεροχή και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την ολοένα πιο επιθετική εμπορική και βιομηχανική πολιτική της Κίνας, το κοβάλτιο, το λίθιο και άλλες πρώτες ύλες έχουν αποκτήσει γεωπολιτική σημασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ