Ολοκληρώνονται αύριο Τρίτη 11 Ιουλίου, οι διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελικές λεπτομέρειες του πλαισίου για τον φόρο άνθρακα στα σύνορα της Ε.Ε.
Ο Carbon Border Adjustment Mechanism από την αρχική του μορφή- Carbon Border Tax– μέχρι σήμερα έχει πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών- καθώς τα προϊόντα που θα παρασκευάζονται στην Ευρώπη θα είναι-αρχικά- πιο ακριβά από αυτά χωρών παραγωγής χωρίς ανάλογες οδηγίες μείωσης εκπομπών άνθρακα, καθιστώντας-επί της ουσίας- λιγότερο ανταγωνιστική την Ευρώπη.
Η συγκυρία δεν είναι και η πιο πρόσφορη, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται από άλλες-ανταγωνιστικές- αγορές λ.χ. πολιτική Inflation Reduction Act– από την κυβέρνηση Joe Biden- την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών κ.λ.π για αυτό και η έκβαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον.
Η ελληνική πλευρά- όπως και άλλων χωρών- ενίσταται για ένα κενό στη νομοθεσία που προωθείται από την Κομισιόν.
  • “η CBAM απειλεί να ακρωτηριάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή…”
Νίκος Κεραμιδάς (εκτελεστικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Mytilineos Energy & Metals)
προειδοποιεί ο Νίκος Κεραμιδάς (εκτελεστικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Mytilineos Energy & Metals) θέση που απηχεί ανάλογες των Norsk Hydro, Speira e.t.c.
   Οι αιτιάσεις ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής σημειώνουν πως, το κενό επιτρέπει το…greenwashing εισαγόμενων προϊόντων αλουμινίου (από χώρες με εντελώς ελαστικό πλαίσιο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here