Με έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συζητείται σήμερα η πρόταση μεγαλομετόχων της Τράπεζας Πειραιώς για μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της συστημικής τράπεζας.

  • Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συζητείται η πρόταση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς Paulson (9,3%), Μυστακίδης (5%) και του αμερικανικού Fund Βienville Capital Management (5,5%) που εισηγούνται στον μεγαλομέτοχο της Τρ. Πειραιώς, δηλαδή στο ΤΧΣ (ελέγχει το 26,5%) να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς κατά 800 εκατ. Ευρώ.

Tο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του ΤΧΣ σε αυξήσεις κεφαλαίου

  • Μήλον της έριδος στην Τρ. Πειραιώς είναι τα περιβόητα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (contingent convertibles), γνωστά και ως ομόλογα CoCo.

Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου της τρ. Πειραιώς πρότεινε στο ΤΧΣ παράταση, κατά μια πενταετία, του δικαιώματος μετατροπής των CoCos σε μετοχές, με παράλληλη παροχή δυνατότητας πληρωμής του τοκομεριδίου με ομολογίες Tier II ή Additional Tier I.

ΟΙ τρεις μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (Paulson, Μυστακίδης, Βienville) προτείνουν στο ΤΧΣ, να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των cocos που έλαβε η τράπεζα από το Δημόσιο στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Από την πλευρά της η διοίκηση Μεγάλου έχει ανακοινώσει ότι στις 2 Δεκεμβρίου θα καταβάλει κανονικά στο Ελληνικό Δημόσιο τους τόκους 165 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στα Cocos που πήρε το 2015 και γι’ αυτό έχει ζητήσει την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM της Φρανκφούρτης.

AN η Φρανκφούρτη δεν εγκρίνει την πληρωμή των 165 εκατ. Ευρώ, τότε τα ομόλογα Cocos θα μετατραπούν σε μετοχές, δηλαδή το Δημόσιο θα βρεθεί να ελέγχει ποσοστό της τάξης του 60% στην Τρ. Πειραιώς από 26,5% σήμερα.

Αντιθέτως ΑΝ εγκριθεί η πρόταση των 3 μετόχων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν προφανώς, θα περιοριστεί  (λόγω dillution) η συμμετοχή των υπολοίπων μετόχων άρα και του Ελληνικού Δημοσίου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here