Την αντίθεσή της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην απόφαση της Άγκυρας να επιλέξει για νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, τον Χακάν Ατίλα.

Πρόκειται για πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Halkbank, που έχει φυλακισθεί στις ΗΠΑ, καθώς η ημικρατική τράπεζα είχε κατηγορηθεί για παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Στον Ατίλα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 32 μηνών στις ΗΠΑ, μετά την καταδίκη του για βοήθεια στο Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τότε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την υπόθεση ως πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή τους. Ο Ατίλα αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Τουρκία πριν από λίγους μήνες και χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ανακοίνωσε τον διορισμό του στην ηγεσία του χρηματιστηρίου, στο οποίο η EBRD έχει μετοχικό μερίδιο 10%.

«Δεν μας συμβουλεύτηκαν και δεν το στηρίζουμε», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της EBRD Τζόναθαν Τσαρλς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here