Να εξαντλήσουν όλες τις διαθέσιμες λύσεις, με στόχο να ρυθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ NPLs, που ήδη βρίσκονται ή θα βρεθούν, θα επιδιώξουν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) οι γνωστές πλέον Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ)

Ήδη στις πρώτες business to business επαφές εκπροσώπων των servicers με επιχειρηματίες, επαγγελματίες της αγοράς, είναι εμφανής η διάθεσή τους να συζητήσουν γενναίες μειώσεις, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%.

Έχοντας αγοράσει ένα μεγάλο μέρος μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15% και 20% της ονομαστικής αξίας, οι servicers έχουν το περιθώριο, τη νομική κάλυψη και βεβαίως την κεφαλαιακή υπεροπλία, να αντιπροτείνουν haircut πολλαπλάσιο αυτού που πρότειναν οι τράπεζες.

  • Επιδίωξη της Φραγκφούρτης δεν είναι ο «στραγγαλισμός» του εγχώριου επιχειρείν ή η εφάπαξ είσπραξη ενός μέρους των εκπρόθεσμων υποχρεώσεων (από όσους έχουν αυτήν τη δυνατότητα), αλλά η (υπό) στήριξη όσων επιχειρήσεων έχουν δυνατότητες να ξαναγίνουν λειτουργικά βιώσιμες και να παράγουν ρευστότητα, καθιστώντας τες έτσι εμπρόθεσμες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε βάθος χρόνου.

Με αυτόν τον τρόπο, και ένας σημαντικός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων «θα σταθούν στα πόδια τους» και δεκάδες θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν, που εν τέλει είναι ένα ουσιώδες ζητούμενο.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 04/03/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here