Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για οφειλές σε δάνεια ή προς το δημόσιο, μπορούν να περιλαμβάνουν και διαγραφή μέρους της οφειλής, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Ποσοστά οφειλών από 22% έως 41% σε κάποιες περιπτώσεις διαγράφουν οι οφειλέτες που ρυθμίζουν χρέη τους με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Συγκεκριμένα τα μέσα ποσοστά διαγραφής φθάνουν το 22,2% για οφειλές προς το Δημόσιο και το 32,3% για οφειλές προς τράπεζες, servicers και χρηματοδοτικούς φορείς γενικότερα. Φυσικά αυτές οι διαγραφές αφορούν το σύνολο της οφειλής, επί της οποίας υπολογίζονται επιβαρύνσεις όπως τόκοι υπερημερίας, πρόστιμα κλπ.

Οι ρυθμίσεις μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι μεγαλύτερες διαγραφές εντοπίζονται στις επιχειρηματικές οφειλές, με το μέσο ποσοστό διαγραφής να φθάνει το 41,6%. Από την άλλη πλευρά δεν γίνονται διαγραφές σε όλες τις οφειλές  και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ποσοστό 36% των ρυθμιζόμενων οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς δεν περιλαμβάνει διαγραφή, όπως και ποσοστό 34% ρυθμιζόμενων οφειλών προς το δημόσιο δεν περιλαμβάνει διαγραφή επίσης.

Συνολικά 41% των ρυθμίσεων (629 εκατ. ευρώ) έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Το μέσο ποσοστό διαγραφής για κάθε κατηγορία οφειλής σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία είναι:

*Ποσοστό 22,5% για οφειλές που αφορούν στεγαστικά δάνεια

*Ποσοστό 33,6% για καταναλωτικές οφειλές

*Ποσοστό 41,6% για επιχειρηματικές οφειλές

*Ποσοστό 22,2% για οφειλές προς το δημόσιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here