Μία μεγάλη ευκαιρία για τη μεγέθυνση των ελληνικών εξαγωγών αποκάλυψαν τα μεγάλα προβλήματα στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία. Η κατανάλωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή σε πιο κοντινές χώρες και αυτό ανοίγει την πόρτα για την Ελλάδα είπε  μιλώντας πριν την απονομή των βραβείων του Greek Exports Forum & Awards 2023, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια του υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Φραγκογιάννης σκιαγράφησε το τοπίο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και το πώς επηρεάζουν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις η γεωπολιτική κρίση, οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι ανταγωνισμοί τους Έλληνες εξαγωγείς όχι απλώς για να προφυλαχθούν, αλλά και για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που ανοίγονται ταυτόχρονα με τις προκλήσεις. Η πρόβλεψη των διεθνών οργανισμών όπως είπε, είναι ότι το διεθνές εμπόριο θα επιβραδυνθεί.

Τους τρεις παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά εντόπισε  ο κ. Φραγκογιάννης στα εξής πεδία:

1.Στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας οι οποίες γίνονται δυσκολότερες. Όπως είπε οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές τους στον τεχνολογικό τομέα με δασμούς και αυστηρότερα όρια προς την Κίνα. Δεν υπάρχουν για την ώρα αντίμετρα ορατά από την πλευρά της Κίνας όπως είπε αλλά άφησε αιχμές για την πιθανότητα αυτό να εξελιχθεί σε έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο».

2.Στην ενόχληση που υπάρχει εσωτερικά στην πλευρά της Δυτικής συμμαχίας μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών συμμάχων των ΗΠΑ, οι οποίοι δυσανασχετούν με τον ανταγωνισμό και τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική των επιδοτήσεων των ΗΠΑ σε δικά τους προϊόντα.

3.Στην ανάγκη των ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ που έχει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των καιρών, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια και οι φόβοι για μία μελλοντική πανδημία σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εστίασε επίσης στην ανάγκη για γρήγορη και ασφαλή μεταφορά αγαθών η οποία ανοίγει το παράθυρο της ευκαιρίας για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Ο κ. Φραγκογιάννης έκανε αναφορά στα μεγάλα και διεθνή προβλήματα που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Θύμισε τη μεγάλη ανάπτυξη τα δύο τελευταία χρόνια παρά τα μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα τώρα να αναμένεται ότι το 2023 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 25% από το 1018 ή κατά 45 δισ. ευρώ στα 224 δισ. ευρώ φέτος.

Έκλεισε την ομιλία του με θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες του, τους διπλωματικούς υπαλλήλους και ιδιαίτερα, το Enterprice Greece και την Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here