Η χθεσινή ιστορική και επονείδιστη ήττα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον – ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που χάνει στην πρώτη του ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο – και η ηχηρή απόρριψη του σχεδίου για το Brexit κλονίζει την κυβέρνηση του και το Κόμμα των Συντηρητικών οδηγώντας την Βρετανία σε εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες περίπου, δηλαδή, πριν από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 328 ψήφους (301 κατά) από μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και 21 στελέχη των Συντηρητικών του Τζόνσον, παρότι είχαν προειδοποιηθεί ότι εάν αψηφούσαν την κομματική γραμμή, θα αποπέμπονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρις και θα στερούνταν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα να εκλεγούν. Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν εκτός Συντηρητικού κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας, θα πάει σε εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες περίπου, δηλαδή, πριν από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκανε μάλιστα νέα επίθεση στους Εργατικούς και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας πως «κάνει ό,τι του πουν οι Βρυξέλλες».

Χθες η Goldman Sachs -πριν την ψηφοφορία- ανέβαζε την εκτίμησή της για πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο 25% από 20% ενώ παράλληλα, μειώνει την πιθανότητα να μη γίνει το Brexit στο 30% από 35%

Το επόμενο βήμα μετά την νίκη των «ανταρτών» και της αντιπολίτευσης, είναι να κατατεθεί προς έγκριση το νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν για τα τρία στάδια του νομοσχεδίου Χίλαρι Μπεν, ενώ στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου συνήθως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της συζήτησης ενός νομοσχεδίου.

Ωστόσο, η επικεφαλής της ομάδας των Λόρδων που στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, Αντζελα Σμιθ, έχει καταθέσει ήδη πρόταση που θα εξεταστεί αύριο, η οποία προβλέπει ότι όλα τα στάδια του εγκεκριμένου από τη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου Μπεν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, υπό τον φόβο να καθυστερήσει η κυβέρνηση την έγκρισή του.

Η πολιτική κατάσταση καταποντίζει την στερλίνα

Σε επίπεδο ως και 1:1,1959 δολάρια πριν από την ψηφοφορία υποχώρησε το Βρετανικό νόμισμα ενώ δυσοίωνη είναι η εκτίμηση για την συναλλαγματική ισοτιμία σε περίπτωση διαζυγίου με την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Πρόκειται για νέο ιστορικό χαμηλό μετά το 1985, εξαιρουμένης μιας πολύ μικρής χρονικής περιόδου τον Οκτώβριο του 2016 —μερικά λεπτά, στην πραγματικότητα— όταν είχε καταγραφεί το λεγόμενο «flash crash», η στιγμιαία κατάρρευση της ισοτιμίας της.

Οι Εργατικοί δεν θα στηρίξουν το σχέδιο του Τζόνσον για εκλογές 

Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως περιμένουν ότι σήμερα εφ’ όσον εγκριθεί το νομοσχέδιο (κάτι που αναμένεται να γίνει), τότε ο Τζόνσον θα επιχειρήσει να οδηγήσει την Βρετανία οριστικά σε εκλογές, είτε στις 14, είτε στις 15 Οκτωβρίου (πιθανότερη ημερομηνία η 14η), κάτι που είχε επισημάνει και πριν την ψηφοφορία.  Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ζητήσει επανειλημμένα εκλογές, αλλά τώρα φοβάται ότι αν δεν έχει περάσει προηγουμένως νόμος για την αναβολή της ημερομηνίας του Brexit ο πρωθυπουργός μπορεί να υποσχεθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για εκλογές, αλλά μετά να ζητήσει από την βασίλισσα να οριστεί μια άλλη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «για έναν πρωθυπουργό που ξεκίνησε χθες τη μέρα με 311 βουλευτές και κυβερνητική πλειοψηφία μιας έδρας και στο τέλος της απέμεινε με 289 ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ακόμη κι αν δεν περάσει η πρότασή του για εκλογές αυτή την εβδομάδα, κάλπες θα πρέπει να στηθούν αργά ή γρήγορα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here