Επί αιώνες, τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα έχουν αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο για τη δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς.

Αυτοί οι κόμβοι συναλλαγών, μοιράζονται κοινές αξίες και χαρακτηριστικά, όπως υποδομές για τη διευκόλυνση δισεκατομμυρίων συναλλαγών και ρυθμιστικά πλαίσια για την προώθηση της διαφάνειας. Καθώς οι οικονομίες έχουν εξελιχθεί, το ίδιο συμβαίνει και με τα κέντρα για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις — ωστόσο η μετάβαση αυτή μπορεί να είναι αργή.

Το γράφημα αποτυπώνει τα κορυφαία παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα το 2023, με βάση την κατάταξη από τον όμιλο συμβούλων Z/Yen.

Πώς κατατάχθηκαν οι πόλεις

Για να αναλύσει την ισχύ κάθε χρηματοοικονομικού κέντρου, η Z/Yen εξέτασε τους ακόλουθους τομείς ανταγωνιστικότητας:

Ανάπτυξη του Χρηματοοικονομικού Τομέα
Εργασιακό περιβάλλον
Ανθρώπινο κεφάλαιο
Υποδομή
Φήμη

Τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου

Το 2023, η Νέα Υόρκη παρέμεινε το επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών.

Με χρηματιστηριακή αξία 46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καταλαμβάνει το 40% του παγκόσμιου συνόλου, χάρη στο βάθος και τη ρευστότητα των αγορών της. Εγχώριες και διεθνείς εταιρείες προσπαθούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, ακριβώς λόγω της ευρείας επενδυτικής τους βάσης.

Ranking Financial Center Country Change in Rank
2022-2023
1 New York 🇺🇸 U.S. +0
2 London 🇬🇧 UK +0
3 Singapore 🇸🇬 Singapore +0
4 Hong Kong SAR 🇭🇰 Hong Kong SAR +0
5 San Francisco 🇺🇸 U.S. +0
6 Los Angeles 🇺🇸 U.S. +1
7 Shanghai 🇨🇳 China -1
8 Chicago 🇺🇸 U.S. +4
9 Boston 🇺🇸 U.S. +5
10 Seoul 🇰🇷 South Korea +1
11 Washington DC 🇺🇸 U.S. +4
12 Shenzhen 🇨🇳 China -3
13 Beijing 🇨🇳 China -5
14 Paris 🇫🇷 France -4
15 Sydney 🇦🇺 Australia -2
16 Amsterdam 🇳🇱 Netherlands +3
17 Frankfurt 🇩🇪 Germany +1
18 Munich 🇩🇪 Germany +6
19 Luxembourg 🇱🇺 Luxembourg +2
20 Zurich 🇨🇭 Switzerland +2

 

Περίπου 330.000 άνθρωποι εργάζονται σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες μετακινούνται όλο και περισσότερο έξω από την πόλη. Από το τέλος του 2019, assets 993 δισεκατομμυρίων δολαρίων ap;o 158 εταιρείες έχουν μεταφερθεί σε άλλες πολιτείες, λόγω χαμηλότερης φορολογίας.

Το Λονδίνο κατέλαβε τη δεύτερη θέση λόγω του ρόλου του ως κόμβου επενδυτικής τραπεζικής και συναλλαγών συναλλάγματος. Ενώ παραμένει κυρίαρχο κέντρο, η διεθνής τραπεζική έχει εξασθενίσει μετά το Brexit καθώς οι επιχειρήσεις μετατοπίστηκαν στη ζώνη του ευρώ.

Με πληθυσμό έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, η Σιγκαπούρη έπεσε στην τρίτη θέση. Η διπλωματική της ουδετερότητα επιτρέπει σε ασιατικές και δυτικές εταιρείες να ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα, λειτουργώντας ως η «Ελβετία της Ασίας». Τεχνολογικοί γίγαντες, από την Google έως την Alibaba, έχουν τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία τους εκεί.

Φέτος, το Χονγκ Κονγκ κατέλαβε την τέταρτη θέση, ακολουθούμενο από το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες.

Η Σαγκάη (7η) φιλοξενεί το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ασία, με 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, έπεσε στην κατάταξη τον περασμένο χρόνο μαζί με άλλα μεγάλα κινεζικά χρηματοοικονομικά κέντρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ