Γράφει η «ξενοδόχος»

Έως 3% – με βάση τα τωρινά δεδομένα αφού το ζήτημα εξελίσσεται συνεχώς- εκτιμάται η πτώση στον παγκόσμιο τουρισμό και τις διεθνείς αφίξεις για φέτος λόγω κορωνοϊού, έναντι εκτιμώμενης ανάπτυξης 4% που ήταν η αρχική εκτίμηση για φέτος.

Τα στοιχεία προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο οποίος μεταφράζει τις απώλειες αυτές σε ένα νούμερο έως 50 δις. δολάρια.

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία του 2019, από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο του Τουρισμού,  ο κλάδος διεθνώς σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4% με ένα σύνολο κοντά στο 1,5 δισ. τουριστικών αφίξεων σε όλες τις χώρες (για την ακρίβεια στο 1,46 δισ.), εκ των οποίων το ήμισυ περίπου ή αλλιώς 742 εκατ. αφίξεις αφορούν την Ευρώπη, ενώ ανοδικές ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις –προ του ιού- και για φέτος.

  • Το γεγονός ότι ακόμη η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Μεσόγειος διανύει τη χαμηλή σεζόν είναι -αν μπορεί να τη χαρακτηρίσει κάποιος έτσι- μία θετική παράμετρος και άπαντες ελπίζουν στην άνοδο της θερμοκρασίας ώστε να μειωθεί και η μεταδοτικότητα του ιού.
  • Με βάση τις εκτιμήσεις από τον ΠΟΤ πιο «χαμένη», όπως θεωρείται φυσικό, θα είναι η περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού: Η πτώση στις εν λόγω αγορές αναφορικά με τις αφίξεις θα κυμανθεί, πάντα με βάση τις εκτιμήσεις από 9%- 12%.
  • Ο ΠΟΤ κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν κοντά στο 80% του τουριστικού τομέα και αυτές είναι που πλήττονται περισσότερο.

Οι εκτιμήσεις πάντως είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθούν- προς το χειρότερο- ξανά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here