Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, στην οποία συμμετείχε και Έλληνας επιστήμονας, δείχνει ότι στη Μεγάλη Βρετανία είναι δυνατόν να συμβούν 70.000 επιπλέον θάνατοι λόγω συννοσηροτήτων σε άτομα με κοροναϊό! Οι εκτιμήσεις αφορούν τη διάρκεια ενός έτους.

Το αξιοσημείωτο με τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι η εκτίμηση βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων, που προέρχονται από τον ηλεκτρονικό, ιατρικό φάκελο υγείας 3,8 εκατ. ενηλίκων, που διαθέτει το βρετανικό ΕΣΥ (NHS). Στη μελέτη συμμετείχε ο κ. Σπύρος Δεναξάς, ο οποίος είναι καθηγητής στο Institute of Health Informatics του πανεπιστημίου UCLτου Λονδίνου.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι:

  • Το 20,0% του πληθυσμού κινδυνεύει σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Public HealthEngland (PHE). To 13,7% είναι ηλικίας άνω των 70 ετών και το υπόλοιπο 6,3% ηλικίας κάτω από 70 ετών με περισσότερα του ενός υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακή νόσος (2,3%), διαβήτης (2,2%), λαμβάνουν αγωγή με στεροειδή φάρμακα (1,9%), βαριά παχυσαρκία (0,9%), χρόνια νεφρική νόσος (0,6%) και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ (0,5%).
  • Η συννοσηρότητα (ύπαρξη περισσοτέρων των δύο νοσημάτων) είναι αρκετά συχνή και αφορά το 10,1%. Η θνητότητα σε ένα χρόνο στον πληθυσμό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι 4,46%, με την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα να επηρεάζουν τον κίνδυνο. Π.χ. τα άτομα άνω των 70 ετών είχαν κίνδυνο 5,9% να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο, τα άτομα με ΧΑΠ είχαν κίνδυνο 8,6% και όσοι είχαν πάνω από 3 υποκείμενα νοσήματα είχαν 13,1%.
  • Οι εκτιμήσεις των ερευνητών δείχνουν ότι αν μολυνθεί το 10% του πληθυσμού της Μ. Βρετανίας, τότε μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των επιπλέον θανάτων λόγω του κοροναϊού μπορεί να κυμανθούν μεταξύ περίπου 14.000 και 70.000 θανάτωνΑν μολυνθεί το 80% (δηλαδή δεν ληφθεί κανένα μέτρο), τότε ο αριθμός των θανάτων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 110.000 και 550.000 !

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να καταδείξουν την ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού καθώς ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την προσέγγιση των ατόμων, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για μια σειρά προληπτικών παρεμβάσεων.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ