Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

Μια στιγμή που πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να δείξουμε υπευθυνότητα όχι μόνο για μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι γονείς μας, οι παππούδες, οι γιαγιάδες και όλοι όσοι μπορεί να νοσούν από άλλες ασθένειες και μπορεί να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο.

Όλοι οι ειδικοί μας προτείνουν και μας προειδοποιούν ότι ο πιο αποδοτικός τρόπος περιορισμού του ιού, που προς το παρόν έχει εκθετική εξάπλωση, είναι να μείνουμε σπίτι και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες να τις εκμηδενίσουν.

Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι είναι πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας που δεν τηρούν την παραπάνω οδηγία και θεωρούν ότι επειδή, ίσως, αυτοί να μην νοσούν ή βρίσκονται σε ηλικία που είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά να βγαίνουν, να συναθροίζονται και να έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

  • Θα κάνω μία προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσω την «θεωρία των παιγνίων» και συγκεκριμένα το «δίλημμα των φυλακισμένων» ώστε να δώσω και μία μαθηματική προσέγγιση του γιατί πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Η συγκεκριμένη θεωρία μας δίνει τα εξής δεδομένα:

Δύο ληστές συλλαμβάνονται αλλά η αστυνομία δεν έχει αρκετά στοιχεία εναντίον τους. Κάνει λοιπόν στον καθένα ξεχωριστά  την εξής πρόταση:

  1. Αν δεν μιλήσει και δεν μιλήσει ούτε ο άλλος θα κάνουν 1 χρόνο φυλακή
  2. Αν καταδώσουν τον άλλο και ο άλλος δεν μιλήσει τότε θα ελευθερωθούν και ο άλλος θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη και θα κάνει 20 χρόνια φυλακή.
  3. Αν συμβεί το ανάποδο του 2 τότε ο ίδιος θα κάνει 20 χρόνια φυλακή και ο άλλος θα ελευθερωθεί.
  4. Αν μιλήσουν και οι δύο τότε θα μοιραστούν τα 20 χρόνια φυλακής και θα κάνουν από 10 χρόνια ο καθένας.

Επειδή συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ο κάθε ληστής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να καταδώσει τον άλλο ώστε να περιορίσει την δική του ζημία. Και έτσι κάνουν και καταλήγουν να κάνουν από 10 χρόνια φυλακής ο καθένας ενώ αν δεν είχε μιλήσει κανείς θα κάνανε από 1 χρόνο φυλακή!!

Αν εφαρμόσουμε την παραπάνω θεωρία στο #μένουμεσπίτι έχουμε τα εξής:

  1. Αν μείνουμε όλοι σπίτι τότε σε λίγες μέρες ή εβδομάδες θα έχει περιοριστεί ο ιός και θα έχουμε μια οικονομική ζημιά που θα μπορούμε όλοι μαζί να την διορθώσουμε. Έχουμε συνηθίσει άλλωστε σε τέτοιες ζημιές τα τελευταία χρόνια…
  2. Αν κάποιοι λίγοι αρχίσουν και βγαίνουν γιατί δεν τους αρέσει να μένουν κλεισμένοι σπίτι και οι υπόλοιποι μείνουμε σπίτι, ο ιός θα συνεχίσει την εξάπλωση τους βάζοντας σε κίνδυνο αρκετούς συνανθρώπους μας και οι λίγες μέρες ή εβδομάδες γίνονται μήνες και με κίνδυνο μεγάλης ζημιάς στην οικονομία.
  3. Αν βγούμε εμείς και δεν βγουν οι άλλοι τότε πάλι βάζουμε σε κίνδυνο αρκετούς συνανθρώπους μας και οι λίγες μέρες ή εβδομάδες γίνονται μήνες και με κίνδυνο μεγάλης ζημιάς στην οικονομία.
  4. Αν βγούμε όλοι έξω τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε μία τεράστια εξάπλωση του ιού με κατάρρευση του συστήματος υγείας, θανάτους αγαπημένων ανθρώπων και με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία μας.

Αν βάλουμε το κοινό συμφέρον πάνω από το προσωπικό (που μάλιστα θα είναι προσωρινό) τότε και μόνο τότε μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό και σε λίγες εβδομάδες να το σκεφτόμαστε σαν παλιά κακή ανάμνηση, διαφορετικά θα μείνει όλο αυτό γραμμένο σε μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ και κάνουμε υπομονή για το ΚΑΛΟ αυτών που ΑΓΑΠΑΜΕ!!!

του Νίκου Καβούλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here