Σκληρή πολιτική κόντρα μεταξύ του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και της Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνας Νοτοπούλου, πυροδότησε η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ελληνικό τουρισμό στο 9μηνο του 2021.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εφετινό 9μηνο έφθασαν τα 8,8 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ.ευρώ στο αντίστοιχο 9μηνο του 2020 και 16,1 δισ.ευρώ στο 9μηνο του 2019, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 11,619 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 6,147 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σε σύγκριση με το 2019, οι αφίξεις είναι στο 43% του εννιαμήνου του 2019 και στο 54,4% των εισπράξεων προ κορωνοϊού.

Κατερίνα Νοτοπούλου στα GRHA21: Συγχαρητήρια σε όσους κρατούν ψηλά τον ελληνικό τουρισμό

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

  • «Επενδύουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: 
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 151% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν αυξημένη κατά 124,4%. Αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα για τον τουριστικό κλάδο, το εμπόριο, τους επαγγελματίες της αγοράς».

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Και ενώ λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Τουρισμού «ανέμενε» έσοδα 12 δις. ευρώ ήρθαν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να τον διαψεύσουν. Τα έσοδα από τον τουρισμό την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθαν στα 8,757 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους στο ιδανικό σενάριο πως  στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 ο Ελληνικός Τουρισμός θα επιτύχει το 70% των εισπράξεων του 2019!

Η χώρα μας όμως, εν αναμονή μάλιστα της χειμερινής δραστηριότητας, βρίσκεται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, καταγράφοντας αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους ενώ το  ΕΣΥ έχει καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου ‘Ρομπερτ Κοχ’, στις ‘περιοχές υψηλού κινδύνου’ για τη Γερμανία κατατάσσονται η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, επιβάλλοντας καραντίνα στους ανεμβολίαστους που θέλουν να την επισκεφθούν. Το πλήγμα για την Ελληνική Οικονομία ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού παραμένει μεγάλο.

Είχαμε επισημάνει επανειλημμένα ότι τα ενθαρρυντικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που έχει συσσωρευτεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την περσινή χρονιά και το καταστροφικό Α’ εξάμηνο του 2021. Επιπρόσθετα η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν μείνει εκτός των πενιχρών ενισχύσεων, ενώ όπως επισημαίνουν και φορείς του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Ενόψει και της επισφαλούς – πλέον – χειμερινής σεζόν, με την επέλαση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η βιωσιμότητα των τουριστικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here