«Αναμφισβήτητα, καινοτομία είναι το γεγονός ότι το GiSeMi κατασκευάστηκε με χρήματα που προέκυψαν από… την πώληση σοκολάτας και καραμελών, προέκυψε δηλαδή από τα κέρδη του Μύλου των Ξωτικών!».
Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με τη χαρακτηριστική ονομασία GiSeMi Hub, ο οποίος λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο στον δήμο Τρικκαίων, με ένα και μοναδικό σκοπό: να προσφέρει στέγη και να προωθεί όλες τις νέες ιδέες που υπάρχουν στα Τρίκαλα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στόχος είναι η φιλοξενία, η προώθηση, η ενθάρρυνση νέων ιδεών για να μείνει η νεολαία στον τόπο μας, όπως επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή. Ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του δήμου Τρικκαίων «GiSeMi HUB», αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία του δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala A.E., που σαν στόχο έχει την ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό χώρο της πόλης των Τρικάλων, όπου οι παροχές της δομής προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν σε εξοπλισμό την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν ομάδες νέων ανθρώπων που έχουν μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να την εξελίξουν σε startup, startups που θέλουν να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες, καθώς και εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν ή να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους. Στους επιμέρους στόχους του GiSeMi HUB εντάσσονται η ανάδειξη του ανθρώπινου κεφαλαίου των Τρικάλων, η ενθάρρυνση και υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης, η διαμόρφωση της τοπικής παραγωγικής ταυτότητας, κ.ά.
Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στο GiSeMiHUB αφορούν, κατά κύριο λόγο, την ανάπτυξη προϊόντων ή/και εφαρμογών υψηλού βαθμού ενσωματωμένης προηγμένης τεχνολογίας. Σημαντικές και ενδιαφέρουσες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα στον Κόμβο.
Μία από αυτές ήταν και η ημερίδα από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», με τίτλο «Πρωτογενής τομέας & Μεταποίηση: Δημιουργία προϊόντος από την ιδέα στο ράφι!». Μια πρωτοβουλία του προγράμματος που υλοποιήθηκε, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «GiSeMi HUB» με τη συνεργασία του Κόμβου.
Η εκδήλωση ήταν τρίωρης διάρκειας και σε αυτή συζητήθηκαν αναλυτικότερα ζητήματα για την ανάπτυξη τοπικά παραγόμενων προϊόντων με σύγχρονες πρακτικές και έμφαση στην καινοτομία. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές παραγωγών πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης και τυποποίησης.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» υλοποιείται με την καθοδήγηση του Rutgers University, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται για ακόμη μία φορά με το πρόγραμμα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία γνώσης και στροφής στον τομέα της αγροδιατροφής, στο πλαίσιο ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της περιοχής των Τρικάλων.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου σημειώνει, ακόμα πως «όταν όλες οι συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της καινοτομίας. Και η καινοτομία δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την τεχνολογία. Καινοτομία είναι να αναδείξεις τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σου, όπως οι καλλιέργειες βοτάνων στην πατρίδα του Ασκληπιού, τα Τρίκαλα.
Καινοτομία είναι να τη συνδυάσεις με τεχνολογία για να παράξεις προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Καινοτομία είναι να αναλάβεις ως Δήμος πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, όταν βλέπεις πως γύρω σου τα πράγματα πάνε πιο αργά από αυτό που μπορείς να αντέξεις».
Η φιλοξενία των επιχειρήσεων, σημειώνεται από τον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi, θα διαρκεί δώδεκα μήνες και θα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα ως προς την πόλη. Οι εγκατεστημένες εντός του Κόμβου επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν και να εφαρμόσουν δωρεάν στην πόλη τα προϊόντα-υπηρεσίες τους, τα οποία και θα βελτιώνουν τις καθημερινές λειτουργίες της πόλης ή/και θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά της. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν και να επιδεικνύουν στους δυνητικούς τους πελάτες τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προϊόντος/υπηρεσίας που έχουν αναπτύξει.