Σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα, με πρωταγωνιστές την Κομισιόν, τα κράτη-μέλη, την Ευρωβουλή αλλά και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά φυσικού αερίου, εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες. Επίκεντρο η νέα οδηγία που προωθεί η ομάδα Γιούνκερ, επιχειρώντας να υφαρπάξει αρμοδιότητες που ανήκουν στους «28», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν και η οδηγία της Κομισιόν στοχεύει προφανώς στο μπλοκάρισμα της Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου, με επίκεντρο τον αγωγό Nord Stream Ρωσίας-Γερμανίας, οι πρόνοιες της προωθούμενης νομοθεσίας επηρεάζουν όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το πλέον προκλητικό στοιχείο της πρότασης της Κομισιόν αφορά στην επιβολή κανόνων σε διεθνή ύδατα και στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών-μελών, κάτι που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Βρυξελλών, αλλά ρυθμίζεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η κίνηση της Κομισιόν, η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει επιπτώσεις και στον αγωγό Eastmed (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ), κρίθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, δηλαδή τη Νομική Υπηρεσία των κρατών-μελών της ΕΕ, ως να παραβιάζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου εξέδωσε γνωμάτευση, την οποία εξασφάλισε ο «Φ» και αναφέρει χαρακτηριστικά στα συμπεράσματά της: «Η Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει ενεργειακή νομοθεσία για τον διαχωρισμό, τη διαφάνεια, την πρόσβαση τρίτων και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, που δεν σχετίζονται με την οικονομική εκμετάλλευση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, σε αγωγούς που διασχίζουν τις ΑΟΖ των κρατών-μελών. Η εφαρμογή της οδηγίας για το φυσικό αέριο στις ΑΟΖ θα ήταν αντίθετη προς τα άρθρα 56 και 58 της UNCLOS όπως ερμηνεύτηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ», καταλήγει στη γνωμάτευσή της, ημερομηνίας 1ης Μαρτίου, η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένη την Κομισιόν και την ομάδα Γιούνκερ για την προωθούμενη νέα οδηγία.

Ωστόσο, η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Κομισιόν. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι, παρά τη γνωμάτευση, η Κομισιόν εμμένει στη θέση της, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάσσονται υπέρ της νέας οδηγίας, προσβλέποντας προφανώς σε μπλοκάρισμα της Ρωσίας.

Αντίθετα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Γερμανία (για προφανείς οικονομικούς λόγους που σχετίζονται με τον αγωγό Nord Stream), η Αυστρία, η Ολλανδία και 1-2 άλλα κράτη-μέλη επιχειρούν να ανατρέψουν την έγκριση της νέας οδηγίας της Κομισιόν.

Η απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και τα εν λόγω κράτη-μέλη, υπό το Βερολίνο, επιχειρούν να σχηματίσουν «αναστέλλουσα μειοψηφία».

Καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να είναι η στάση της Γαλλίας, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της. Σε ό,τι αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, γίνεται κατανοητό ότι η στάση που θα τηρήσει θα αποφασιστεί, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σταθμίζοντας τα συμφέροντά της, αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει η Λευκωσία δεν είναι σε θέση να καθορίσει την πλευρά στην οποία θα γείρει η πλάστιγγα, δεδομένης της ιδιομορφίας των κανόνων που διέπουν τον σχηματισμό ειδικής πλειοψηφίας και του μικρού ποσοστού ψήφων που διαθέτει η Κύπρος.

philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ