Διέψευσε η Κομισιόν ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, ενώ από την πλευρά της Κυβέρνησης διαμηνύεται ότι σε αυτή την συζήτηση δεν λαμβάνεται καμία απόφαση, γίνεται ανταλλαγή απόψεων.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες και ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως είπε αυτή είναι η μόνη θέση.

Σε ερώτηση αν η θέση «Pacta sunt servanda» αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή κάθε μέρος προηγούμενων συμφωνιών αρνήθηκε να εξειδικεύσει, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει ανακοίνωση.

 

Τί μεταδίδει σχετικά το Reuters

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές για το ζήτημα των συντάξεων, μεταδίδει και το Reuters.

Οι εικασίες ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας είναι πρόωρες, είπε στο Reuters πηγή των δανειστών. Πρόσθεσε πως «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά».

Άλλη πηγή ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Νωρίτερα, το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές μετέδωσε πως οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι μειώσεις στις συντάξεις να μην εφαρμοστούν.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα προέκυψε όταν  νωρίτερα, το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές μετέδωσε πως οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας (δηλαδή δεν θεωρούν διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο την περικοπή των συντάξεων το 2019) και δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι μειώσεις στις συντάξεις να μην εφαρμοστούν.

Το τηλεγράφημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Tί λέει η Κυβέρνηση

«Αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, αυτό που διεξάγεται εδώ δεν είναι διαπραγμάτευση, δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν» ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους θεσμούς.

Η ίδια κυβερνητική πηγή επανέλαβε ότι σε αυτή την συζήτηση δεν λαμβάνεται καμία απόφαση, γίνεται ανταλλαγή απόψεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here