Με ένα απόθεμα «κόκκινων» δανείων περί τα οκτώ δισ. ευρώ βρίσκονται το α’ μισό του 2023 οι τράπεζες που στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE, έτσι ώστε σε βάθος τριετίας αυτός να έχει ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 3%). 

Ειδικότερα, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ ή μόλις 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, «μετρά» στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Εθνική Τράπεζα, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται το επίμαχο διάστημα στο 5,3% και την κάλυψη από σωρευμένες προβλέψεις να ξεπερνά το 82%. Η αύξηση – κατά 20 μονάδες βάσης – των «κόκκινων» δανείων το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν ανατρέπει τις προβλέψεις για νέα NPEs, ύψους 350 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του 2023.

Στα δύο δισ. ευρώ υποχώρησε το α’ μισό του 2023 το «κόκκινο» απόθεμα της Τράπεζας Πειραιώς, με τον δείκτη NPE πλέον να διαμορφώνεται στο 5,5% από 6,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η τράπεζα, μάλιστα, που προσδοκά μείωση του δείκτη NPE κάτω του 5% έως το τέλος του 2023, συνεχίζει τις πωλήσεις/τιτλοποιήσεις.

«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις διέθετε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Eurobank, με τον σχετικό δείκτη να «αγγίζει» το 5,2% και την κάλυψη από τις σωρευτικές προβλέψεις να ενισχύεται από 72,6% το α’ εξάμηνο του 2022 σε 73,2% το αντίστοιχο φετινό α’ εξάμηνο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, ο στόχος για το τέλος του 2023 είναι η διατήρηση χαμηλών δεικτών NPE με υψηλά επίπεδα κάλυψης σε όλες τις βασικές αγορές, στις οποίες έχει παρουσία (Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), οι οποίοι, ωστόσο, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά λόγω των επιπτώσεων των υψηλότερων επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει δε, από τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) του Ομίλου κατά την διάρκεια της περιόδου ήταν θετικός κατά 140 εκατ. ευρώ (β’ τρίμηνο 2023: 133 εκατ. ευρώ θετικός, εκ των οποίων 119 εκατ. ευρώ αφορούν σε έναν εταιρικό πελάτη). 

Στα τρία δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια του Ομίλου της Alpha Bank στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, με τον δείκτη NPE να βρίσκεται στο 7,6%, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 40%. Μέχρι το 2025 η τράπεζα προσδοκά περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη ΜΕΑ σε περίπου 4% και σε βελτίωση του δείκτη κάλυψης σε περίπου 60%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here