Kόκκινα Δάνεια: Δύο ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Μετά τη νέα συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην οδό Νίκης, την περασμένη Παρασκευή, ελήφθησαν 2 σημαντικές αποφάσεις:

  1. Στο όριο των 130.000€ ως «ανώτατο υπόλοιπο οφειλής» θα προσμετρώνται μόνο τα δάνεια με προσημείωση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Αυτό σημαίνει ότι αν ο δανειολήπτης έχει και άλλες τραπεζικές οφειλές (κάρτες, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια) ΧΩΡΙΣ προσημείωση της πρώτης κατοικίας του, οι οφειλές αυτές δεν θα επιβαρύνουν το όριο των 130.000€ και ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα ένταξης στον μηχανισμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Επίσης σε περίπτωση που το υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά οριακά το κατώφλι  των 130.000 € (π.χ. 132.000€) τότε ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα εφόσον πληρώσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό (στο παράδειγμά μας 2.000€) να ενταχθεί στον μηχανισμό.

2. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή αφορά τους 170.000 δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να τύχουν της προστασίας του Νόμου Κατσέλη.

Αποφασίσθηκε ότι για όσους έχει ορισθεί δικάσιμος μέσα στο 2019, θα παραμείνουν προστατευμένοι από τις πρόνοιες του ν. Κατσέλη ενώ για όσους δεν έχει ορισθεί δικάσιμος ή η ημερομηνία εκδίκασης ξεπερνά το 2019, αυτομάτως εντάσσονται στο Νόμο Φλαμπουράρη.

Φυσικά έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αλλά τότε οφείλουν να πληρώνουν το 30% της δόσης που τους οδήγησε στο «κοκκίνισμα».

Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία και η κατοικία του βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Στο εξής βασικό κριτήριο, προστασίας είναι όχι το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ενέχυρου ακινήτου αλλά το υπόλοιπο του δανείου που έχει “κοκκινήσει”.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επιδοτήσει τις τράπεζες με 450 εκατ. Ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, να καταργήσει κάθε νομική προστασία της πρώτης κατοικίας από την απειλή πλειστηριασμού και να διευκολύνει την πώληση (τιτλοποίηση-πακετάρισμα) εκατοντάδων χιλιάδων «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες σε funds.

Ήθελε όμως να καλύψει αυτή την «τεχνοκρατική» απόφαση με ένα περίβλημα «κοινωνικής ευαισθησίας» και εφηύρε το παραμύθι της «αντικειμενικής αξίας ύψους 250.000€». 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό νόμο 3869/2010 που όλοι γνωρίζουν ως «νόμο Κατσέλη», είναι επίσης ένας νόμος που προβλέπει την πτώχευση όποιου επιθυμεί να απολαύσει την προστασία του.

Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης που θα εντάσσεται στον νέο νόμο, θα «ξεγυμνώνεται» μπροστά στις τράπεζες οι οποίες θα ελέγχουν όλες τις οικονομικές συναλλαγές του, στο παρόν και το παρελθόν, την πραγματική περιουσιακή κατάσταση (για παράδειγμα αν έχει μεταβιβάσει πρόσφατα ένα ακίνητο σε συγγενικό του πρόσωπο και τώρα εμφανίζεται ως άστεγος, δεν απολαμβάνει τις πρόνοιες του νόμου) και στο τέλος είναι οι τράπεζες που θα αποφασίζουν το είδος της ρύθμισης που θα προσφέρουν.

Η βασική καινοτομία του Νόμου Φλαμπουράρη είναι ότι αφαιρεί την αρμοδιότητα προστασίας των δανειοληπτών από τα δικηγορικά γραφεία και την μεταφέρει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των τραπεζών…

Με απλά λόγια, καταργείται η δικαστική ασυλία των “κόκκινων δανειοληπτών” και δεν θεσμοθετείται ένα καθεστώς “αυτόματου κουρέματος” των δανείων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here