Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της αμερικανικής «οικονομικής τρομοκρατίας», προτείνοντάς τους να δημιουργήσουν από κοινού ένα κρυπτονόμισμα, κατά τη διάρκεια της ισλαμικής συνόδου κορυφής στην Κουάλα Λουμπούρ.

Στην τριήμερη σύνοδο μετέχουν εκατοντάδες εκπρόσωποι και αρκετοί αρχηγοί κρατών, με μεγάλη απούσα όμως τη Σαουδική Αραβία. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν σε αυτή τη συνάντηση τη δημιουργία μιας ομάδας εναλλακτικής των Σαουδαράβων. Πολλώ δε μάλλον που η συνάντηση επικρίθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI), τον μεγαλύτερο πανισλαμικό οργανισμό που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία.

Για τον Ιρανό πρόεδρο, «το αμερικανικό οικονομικό καθεστώς και η «δολαριοποίηση» διεθνών και εθνικών οικονομιών επέτρεψαν στις ΗΠΑ να προωθήσουν την ηγεμονία τους με την απειλή των κυρώσεων και της οικονομικής τρομοκρατίας».

Ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να διασωθεί «από την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου, του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε στην ομιλία του προτείνοντας την «εισαγωγή ενιαίου κρυπτονομίσματος για τα μουσουλμανικά κράτη, με τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών μας».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δραστικές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν μετά την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ιρανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση με το νόμιμά της να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενθάρρυνε επίσης τις ισλαμικές χώρες να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από το δολάριο. «Αντί να συναλλασσόμαστε με ξένα νομίσματα, θα θέλαμε να συναλλασσόμαστε με τα εθνικά μας νομίσματα», εξήγησε ο Ερντογάν. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε εναλλακτικά συστήματα πληρωμής όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία». Η τουρκική λίρα κατέρρευσε πέρυσι με μια άνοδο των εντάσεων με τις ΗΠΑ που οδήγησε σε μείζονα οικονομική κρίση.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ υπογράμμισε ότι οι μουσουλμανικές χώρες είναι «σε κατάσταση κρίσης και αδύναμες».

Επικρίσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Μαχατίρ Μοχάμαντ βεβαίωσε ότι οι οργανωτές «δεν κάνουν διακρίσεις και δεν θέλουν να απομονώσουν κανέναν».

Η απουσία της Σαουδικής Αραβίας πυροδότησε φήμες για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού οργανισμού που θα περιλαμβάνει το Ιράν, την Τουρκία και το Κατάρ.

«Προσκαλέσαμε σχεδόν όλες τις μουσουλμανικές χώρες να μετάσχουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, αν και σε διαφορετικά επίπεδα εκπροσώπησης», είπε ο Μαχατίρ. Ο 94χρονος βετεράνος πολιτικός συναντήθηκε επίσης με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας αυτή την εβδομάδα για να τον καθησυχάσει.

Αλλά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τέτοιες συναθροίσεις «αποδυναμώνουν το Ισλάμ» σε μια συγκεκαλυμμένη επίθεση κατά της συνόδου κορυφής της Κουάλα Λουμπούρ. «Δεν είναι προς το συμφέρον μιας ισλαμικής χώρας να διεξάγει συνόδους κορυφής και συνεδριάσεις εκτός του πλαισίου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κυρίως αυτή τη στιγμή που ο κόσμος είναι μάρτυρας πολλών συγκρούσεων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, ο Σαουδάραβας Γιούσεφ αλ-Oτάιμιν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia.

Και άλλες ενδείξεις δείχνουν μια δυσαρέσκεια του Ριάντ. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν ακύρωσε την άφιξή του έπειτα από ένα ταξίδι αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία που είχε στόχο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, να κατευνάσει τις ανησυχίες του στενού Σαουδάραβα συμμάχου του για τη συμμετοχή του στη σύνοδο.

Ο Ινδονήσιος αντιπρόεδρος Μαρούφ Αμίν ακύρωσε επίσης την άφιξή του την τελευταία στιγμή για λόγους υγείας.

Η τύχη που επιφυλάσσει η Κίνα στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εξεταστεί κατά την τριήμερη σύνοδο όπως και η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και οι διώξεις κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ