Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για την παροχή κεφαλαίων κίνησης –με πλήρη επιδότηση επιτοκίου– για δύο χρόνια σε επιχειρήσεις.

Μέσω του συγκεκριμένου υποπρογράμματος, που αφορούσε κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, αξιολογήθηκαν 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης, βάσει των στοιχείων που είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Σημαντικής σπουδαιότητας είναι το εν λόγω πρότζεκτ, καθώς προέβλεπε ρητά «ρήτρα μη απόλυσης», σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης «ραχοκοκκαλιάς» της εγχώριας επιχειρηματικότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (άμεσα και έμμεσα) για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και τα αυξημένα «ανοίγματα» που έχει η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ήδη η ΕΤΕΑΝ έχει εγκρίνει και προωθήσει προς τις τράπεζες 10.150 αιτήσεις, ύψους συνολικά 1,290 εκατ., προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις αιτούμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών. Η παραίνεση που έχει δοθεί διακριτικά και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε ένα μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να μπει με καλύτερες αξιώσεις στη δύσκολη «μάχη» που ακολουθεί τη θερινή περίοδο.

Σε άτυπη (εσωτερική) ανάλυση που έχει «τρέξει» στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως για τις 8-9 στις 10 επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες, πρόβλεψη που, αν επιβεβαιωθεί (σε βάθος οικονομικής χρήσης), θα διασφαλίζει έναν πολύ σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Συνακόλουθα, σύμφωνα με πηγή της ΤτΕ, θα περιορίζεται σε ελέγξιμα επίπεδα ο κίνδυνος δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Αυτά αφορούν σε μια πρώτη, ενδεχομένως αρκετά πρώιμη, εκτίμηση, πλην όμως είναι ενδεικτικά για τον συγκεκριμένο νευραλγικό χώρο του εγχώριου επιχειρείν.

Βέβαια, ο αριθμός των 10.150 αιτήσεων είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον πολλαπλάσιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χρήζουν άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο βήμα.

Για το σύνολο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ αναλώθηκε πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός των 816 εκατ., που συμπεριλαμβάνει τις δύο προηγούμενες δράσεις του ΤΕΠΙΧ, όπως είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο 2019. Και με τη μόχλευση και συγχρηματοδότηση κατά 40% από την ΕΤΕΑΝ παρείχε τη δυνατότητα χορήγησης δανείων και τόκων συνολικά περίπου 2 δισεκατομμυρίων.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ αφορούσε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εξαιρουμένων επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών) και από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, με τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων (πάνω από 70 χιλιάδες στα τέλη Μαΐου) να καταδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα και τις δυσχέρειες που πρέπει να διαχειριστεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα μετά την πρωτοφανή δεκαετή «ελληνική κρίση» και πριν προλάβει να «ανασάνει» καλά-καλά με την πανδημία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τα αιτήματα χρηματοδότησης ήταν υπερπενταπλάσια των κεφαλαίων που διατίθενται, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ένα μικρό μέρος θα ικανοποιηθεί, αποκλείοντας το μεγαλύτερο εκτός κεφαλαιακής προστασίας.

Μένουν να διανυθούν χιλιόμετρα σε μια νέα πραγματικότητα. Απαιτούνται ακόμη πιο γενναίες ενέργειες.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 23/06/2020