Με ρυθμό 6% θα αυξηθεί το ελληνικό ΑΕΠ το 2021 εκτιμά τώρα η Fitch αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 4,3% που προέβλεπε νωρίτερα. Αιτία για τη θετική αναθεώρηση ήταν το δυναμικό πρώτο εξάμηνο της ελληνικής οικονομίας που η συνέχειά του θα καθορίσει τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ και συνεπώς αναβάθμιση της χώρας, όπως προαναγγέλλει ο οίκος…

Η Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ, (αντί στο 207% που προέβλεπε τον Ιούλιο). Εκτιμά ότι θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φτάνοντας το 196,2% έως το 2023. Το υψηλό ακαθάριστο χρέος διογκώνεται, όπως τονίζει, από τα πολύ μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία και αγγίζουν το 18% περίπου του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2021).

Η άνοδος του ΑΕΠ και συνεπώς η μείωση του χρέους ως ποσοστό προς το ΑΕΠ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση λέει η Fitch που “κλείνει το μάτι” για την αναβάθμιση με τη βοήθεια των έντονων αναπτυξιακών ρυθμών.

Μάλιστα η Fitch βλέπει τώρα πως είναι πιθανότερο η ελληνική οικονομία να πετύχει ανάπτυξη μεγαλύτερη από 6% παρά μικρότερη. Ωστόσο η αλλαγή της πρόβλεψης για το ΑΕΠ δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του οίκου για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021, υποδηλώνει όμως ότι το χρέος ως προς ΑΕΠ έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του και πλέον η ανάπτυξη θα υποστηρίζει τη μείωση του.

Το πραγματικό ΑΕΠ, λέει η Fitch, αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους και 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου το 2020 που προκλήθηκε από περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία. Η ετήσια ανάπτυξη ήταν περίπου 7% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στα επίπεδα προ πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο.

Ο οίκος επισημαίνει ότι βλέπει περισσότερη πιθανότητα για ανοδικά παρά πτωτικά περιθώρια στην εκτίμησή  του για το 6%. Και αυτό γιατί σχεδόν τα δυο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, μειώνοντας την ανάγκη για νέους περιορισμούς, οι δείκτες υψηλής ταχύτητας για το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνουν συνέχιση της ανάπτυξης στην οικονομική δραστηριότητα και η τουριστική σεζόν δείχνει επίσης πως υπάρχει ανάκαμψη.

Ωστόσο η η Fitch μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 στο 4% από 5,3%, λόγω του ότι αυξήθηκε η βάση του 2021. Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί πάντως όπως τονίζει, καθώς η διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης επιταχύνεται, ενισχύοντας τις δαπάνες. Αν και εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μικρότερος στο 3,5% το 2023 θα παραμείνει όμως πολύ πάνω από τη δυνητική ανάπτυξη λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην οικονομία.

Ο οίκος σημειώνει ακόμα τη μεγάλη πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ( στα 29,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου από 47,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020) όσο και του δείκτη των NPEs (στο 20,3% από 30,1%).

Η επόμενη αξιολόγηση της Fitch αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Προς το παρόν ο οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση, όπως τονίζει (είτε του rating είτε των προοπτικών), ενώ αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες.

Από την άλλη, η Fitch αύξησε έστω και οριακά την πρόβλεψη για το έλλειμμα το 2021 στο 10,0% του ΑΕΠ από 9,5% τον Ιούλιο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το κόστος της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία. Αναμένει όμως ότι το έλλειμμα θα μειωθεί από το επόμενο έτος, φτάνοντας το 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς τα μέτρα στήριξης της πανδημίας αποσύρονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ